Nova Vlada Crne Gore / - FOTO: VLADA CG
31/10/2023 u 18:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Centar za ženska prava: U novoj vladi samo četiri žene, nijedna nije potpredsjednica

Iz CŽP su rekli da su sa pažnjom i interesovanjem pratili pregovore za sastav nove vlade, koji su opet pokazali da pola populacije nije ni blizu da ravnopravno učestvuje u procesu donošenja odluka

U sastavu 44. vlade biće samo četiri žene, od kojih nijedna nije potpredsjednica, pa se teško može povjerovati da se nova vlast vodi meritokratijom, jednakim šansama i ispravljanjem diskriminacije, ocijenili su iz Centra za ženska prava (CŽP).

Iz CŽP su rekli da su sa pažnjom i interesovanjem pratili pregovore za sastav nove vlade, koji su opet pokazali da pola populacije nije ni blizu da ravnopravno učestvuje u procesu donošenja odluka.

Kako su naveli, rezultat takvih pregovora je i nova Vlada sa najnižim procentom žena od 2012. godine – 17,4 odsto, što nije u skladu sa načelima otvorenosti, meritokratije i jednakih šansi istaknutih u Sporazumu o vršenju vlasti i formiranju 44. vlade.

“Iako je u vladi premalo onih koje su istinska snaga ove zemlje, mandatar (Milojko Spajić) nam u ekspozeu obećava jaku i snažnu Crnu Goru, sa jakom vojskom, snažnim finansijama i razvijenom ekonomijom”, rekli su iz CŽP.

Oni su naveli da “snaga jedne države” leži u poštovanju ljudskih prava, jednakim mogućnostima i ravnopravnosti svih njenih građanki i građana, počev od najviših upravljačkih funkcija u državi.

“Sa samo četiri žene u predloženom sastavu vlade, od kojih nijedna nije potpredsjednica, teško da možemo povjerovati da su novoj vlasti mjerne jedinice “meritokratija, jednake šanse i ispravljanje diskriminacije””, kazali su iz CŽP.

Oni su naveli da je iz odbora Pokreta Evropa sad poručeno da će konačno usvajanje novog Zakona o Vladi biti među prioritetima rada nove izvršne vlasti.

“S obzirom na to, proevropsku orijentaciju i poštovanje sopstvenih načela novoformirane vlasti mjerićemo i ponavljanjem naših zahtjeva za uvođenjem kvote od najmanje 40 odsto mjesta i namanje jedno potpredsjedničko mjesto u vladi za manje zastupljeni pol”, rekli su iz CŽP.

Iz te nevladine organizacije su podsjetili da je rodna ravnopravnost preduslov za realizaciju svih ciljeva koji se navode u ekspozeu, ali i jedan od ključnih kriterijuma za zatvaranje poglavlja 23 i pristupanje Evropskoj uniji.

“Zato nećemo dozvoliti da ta tema ostane na nivou deklarativne poštapalice političara, dok nam strategije čuče u fiokama, bez sredstava i političke volje za njihovu realizaciju”, poručili su iz CŽP.

Oni su kazali da borba protiv svih oblika nasilja nad ženama nije samo pitanje socijalne zaštite i solidarnosti, kako se čita iz ekspozea premijera Spajića.

“Već pitanje temeljnih prava, reforme pravosuđa, pravde,slobode i bezbjednosti, pa time još jedna od ključnih obaveza za ispunjavanje uslova za zatvaranje Temeljnih poglavlja za pristupanje Evropskoj uniji”, dodali su iz CŽP.

Oni su pozdravili namjeru nove vlasti da unaprijedi “radne i životne uslove radnika i radnica, zaštiti prava iz rada i po osnovu rada, obezbijedi fer zarade”, istaknutu u Sporazumu.

Kako su iz CŽP dodali, za to su potrebni mnogo dostupniji i pristupačniji servisi za brigu o djeci, starima i drugim zavisnim članovima porodice, prepoznavanje ogromnog udjela žena u neplaćenom radu i mjere koje će podsticati ravnopravniju podjelu obaveza u privatnoj sferi.

Prema njihovim riječima, država mora da osigura dodatnu podršku za roditelje koji samostalno brinu o djeci, a to su najčešće majke.

“Nema govora o “podsticanju nataliteta” i “podrške porodici”, dok god nam je svako treće dijete siromašno, dok država ne osigura efikasne isplate iz Alimentacionog fonda i pravovremenu i efikasnu zaštitu od svih oblika nasilja u porodici i nasilja nad ženama”, naveli su iz CŽP.

Oni su kazali da, bez mjera za unaprjedjenje socio-ekonomskog statusa žena, natalitetska priča nije ništa drugo do hipokrizija i osnov za dalju neravnopravnost.

“I na kraju, prosperitet, razvoj i dostojanstveni život nam ne garantuje “jaka vojska”, iako prva stavka u ekspozeu premijera, već politika mira i stabilnosti”, rekli su iz CŽP.

Ona, kako su zaključili, ne podrazumijeva militarizaciju, već otvoreni dijalog, suočavanje s prošlošću, suprotstavljanje istorijskom revizionizmu i beskompromisni antifašizam koji decenijama promovišu ženske organizacije u cijelom regionu i zato mora biti prioritet nove vlasti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 09:37