Vladislav Dajković / - FOTO: SLOBODNA CRNA GORA
24/03/2024 u 18:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dajković: Anti-NATO sentiment samo jača u narodu

Predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković pozvao je danas ambasadorku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke da konačno uputi izvinjenje zbog NATO bombardovanja 1999.

Prošlo je tačno 25 godina od početka NATO bombardovanja. Kao izgovor za bombardovanje iskorištena je situacija na Kosovu i Metohiji, međutim bombe su stizale mnogo dalje: od Podgorice pa do Novog Sada, pa natrag do Murine, Danilovgrada, Beograda... Ubijani su civili, djeca, starci, rušene su škole, razarane bolnice, uništavane fabrike - sistemski je ubijano biće našeg naroda koje uglavnom nije imalo nikakve veze sa političkim odlukama tadašnjeg državnog rukovodstva, ističe Vladislav Dajković.

Kako koja godina prolazi anti-NATO sentiment samo jača u narodu, ističe Dajković.

Tome je, kaže on, osim bombardovanja, doprinijela i agresivna kampanja prilikom učlanjivanja Crne Gore u taj savez, posebno imajući u vidu da je vlast Mila Đukanovića izbjegla da konsultuje volju građana na demokratskom referendumu.

- Na kraju, od naših američkih "partnera" smo mnogo puta mogli da čujemo da je tadašnje bombardovanje bila zapravo intervencija, kao da se radi o uklanjanju karijesa sa dječjeg zuba, a ne o bombama teškim desetinama kilograma koje su zujale iznad naših glava. Ipak, ono što nikad nismo mogli da čujemo je jedno obično - izvinite. Vrijeme je, Ambasadorko, a i ništa ne boli. Makar ne onoliko koliko su nas vaše bombe boljelje - kako prije 25 godina, tako i danas - poručio je Dajković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:28