Zećir Ramčilović i Fatmir Đeka / - FOTO: MINISTARSTVO ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA
11/04/2023 u 15:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đeka-Ramčilović: Crna Gora snažno podržava evropsku agendu zemalja regiona

Proces evropskih integracija smatra se najboljom aktuelnom platformom za razmjenu mišljenja i iskustava u cilju unapređenja postojećih mogućnosti za obje zemlje, smatra Đeka

Crna Gora i Republika Sjeverna Makedonija kontinuirana su podrška jedna drugoj u mnogim oblastima od interesa, a posebno u procesu evropskih integracija, istaknuto je na sastanku ministra ljudskih i manjinskih prava Fatmira Đeke sa ambasadorom Republike Sjeverne Makedonije Nj.E. Zećirom Ramčilovićem.

Ministar Đeka poručio je novoimenovanom ambasadoru da Crna Gora snažno podržava evropsku agendu zemalja regiona i da će pružiti svaku ekspertsku i tehničku pomoć Sjevernoj Makedoniji na njenom integracionom putu.

- Proces evropskih integracija smatra se najboljom aktuelnom platformom za razmjenu mišljenja i iskustava u cilju unapređenja postojećih mogućnosti za obje zemlje - smatra Đeka.

Ramčilović je zahvalio na prijemu i dodao da mu je posebno zadovoljstvo što je dobio mandat u Crnoj Gori, prijateljskoj, bliskoj zemlji koja ima bogato iskustvo u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

- Sagornici su razmijenili mišljenja u vezi sa zajedničkim izazovima dvaju zemalja, o važnosti očuvanja i daljeg unapređenja međudržavnih odnosa i saradnje u oblastima zaštite ljudskih i manjinskih prava - dodaje se u saopštenju.

Na sastanku je konstatovano da se regionalna i međunarodna saradnja može unaprijediti kroz pozitivne primjere, koje svaka država može implementirati uz prilagođavanje svojim prilikama.

Ambasador je ponovio ministru Đeki inicijativu za formiranje makedonskog nacionalnog savjeta koji bi predstavljao dodatni vid saradnje, posebno u oblasti očuvanja kulture, istorije i posebnosti makedonske nacionalne manjine u Crnoj Gori.

On je informisao ministra o postupku pripreme za usvajanje ustavnih amandmana kojima bi u Preambulu Ustava ušli Crnogorci, Hrvati i Bugari, kako bi se stekli uslovi za dalji nastavak pregovaračkog procesa Sjeverne Makedonije, ali i omogućilo ovim nacionalnim manjinama da postanu ustavna kategorija u zemlji.

- Zajednička vizija dvije države da svoju budućnost grade na tekovina evropskih vrijednosti, potvrda je svih dosadašnjih zalaganja za bolju budućnost regiona i tim putem treba nastaviti predano raditi i uložiti sve potrebne zajedničke napore, poručeno je sa sastanka - zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 01:33