Nik Đeljošaj / - ĐORđE CMILJANIć/VLADA CRNE GORE
19/04/2024 u 18:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Đeljošaj: Pozdravljam rad Novice Vukovića, Budžetska inspekcija neka provjeri i moj resor

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

Kako je ocijenio, to su odluke koje pokazuju da je sistem zreo da uspostavi mehanizme samokontrole i discipline.

- Tako sam saopšio i juče, ali su nažalost zlonamjerni interpretirali tako da pokušaju da kreiraju još jedan vještački sukob u Vladi - istakao je Đeljošaj.

On naglašava da svako, ko neodgovorno raspolaže državnom imovinom mora biti procesuiran. Sa tim nema kompromisa. I svaka čast Novici Vukoviću i njegovom timu da aktiviraju mehanizme kojima raspolažu u tom smislu.

- Takođe, pozivam da se uradi i kontrola budžetske jedinice kojom upravljam i obavještavam javnost kako slijedi: Ministarstvo ekonomskog razvoja je u I kvartalu 2024. godini u odnosu na isti period prošle godine, u mandatu prethodne 43. vlade, uštedjelo čak 64.792, 45 eura na pozicijama (ugovora o djelu, konsultantskih ugovora, ostalih naknada, zarada javnih funkcionera) - naveo je Đeljošaj.

Spajić: Budžetska straža Crne Gore najzad profunkcionisala

Ističe da je samo na poziciji ugovora o djelu, Ministarstvo uštedjelo 33.253,91 euro.

- Sa druge strane u ovom kratkom periodu Ministarstvo je uspjelo da pripremi više zakonskih i podzakonskih rješenja, donese programe i jednu strategiju, kao i da uspije podići kvalitet života naših građanki i građana kroz ograničavanje marži za preko 500 artikala u trgovinama, ali i da eliminiše neke barijere privredi i podstakne njihovu konkurentnost - kazao je potpredsjednik Vlade.

Kako dalje navodi, značajni iskoraci su napravljeni i na međunarodnom planu, posebno u segmentu pregovora sa EU, pa se tako očekuje da će najveći broj poglavlja koja će prva biti zatvorena biti baš ona koja su u nadležnosti ovog ministarstva.

- Ministarstvo je primjer efikasnosti na djelu. Uz manje troškove postižemo bolje rezultate. Očigledno tako nije bilo u prethodnom periodu što potvrđuju i gore navedeni podaci - zaključio je Đeljošaj.

Đeljošaj: Albanci poštuju Jelenu Perović, možda joj pomognu da vrati novac ako je oštetila budžet

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 04:00