/ - FOTO: VLADA CG
03/01/2024 u 21:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đelošaj: Milatović svojom odlukom zakinuo opštine za stotine hiljade eura

Milatović treba da javnosti pojasni za čiji interes je donio odluku o vraćanju zakona, smatra on

Predsjednik države Jakov Milatović, odlukom da Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave vrati Skupštini na ponovno odlučivanje, direktno je zakinuo opštine za stotine hiljada eura poreza na promet nepokretnosti, smatra Nik Đelošaj, potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja.

Milatović vratio Skupštini tri zakona na ponovno odlučivanje

Podsjeća da je 1. januara 2024. godine porez na promet nepokretnosti je nova nadležnost opština na 100 odsto prihoda.

- Kako bi ova odredba bila funkcionalna, trebalo je usklađivanje zakona o finansiranju lokalnih samouprava. Na ovaj način Milatović je takođe, svjesno ili ne, pojedincima omogućio ostvarivanje ekstra profita budući da svi koji u periodu do ponovnog usvajanja i stupanja na snagu Zakona budu prometovali nepokretnosti neće morati da plate porez lokalnim samoupravama - naveo je Đeljošaj.

Takođe, kako smatara on, Milatović treba da javnosti pojasni za čiji interes je donio ovakvu odluku budući da je direktno uticao i da Agencija za elektronske komunikacije, usljed vraćanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskim komunikacijama bude obezglavljena.

- Finalno, budući da su dva od tri zakona koji su vraćeni Skupštini iz nadležnosti ministarstva kojim rukovodim, želim upoznati javnost da su sve primjedbe Milatovića – na koje inače nema pravo, jer je kao predsjednik države neustavo preuzeo nadležnosti Vlade, netačne i predstavljaju smišljenu izmišljotinu kako bi pojedincima sačuvale fotelje, a na uštrb funksionalnosti države - kazao je Đeljošaj.

Za ovakve i slične slučajeve, smatara on, veoma važno je što smo kompletirali Ustavni sud, kako ne bi dopustili nikome da bude iznad države, Ustava – pa ni predsjedniku države, i kako nijedan pojedinac ne bi mogao da zbog ličnih interesa nanosi štetu institucijama.

Komnenović: Dobra odluka Milatovića, naći bolji sistem finansiranja opština



PES: Nepotpisavanjem zakona Milatović čuva Abazovićev Bord EPCG-a i sprječava dalje reforme

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:07