/ - FOTO: VLADA CG - SPAJIć SA OPOZICIJOM
01/11/2023 u 18:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Živković nakon sastanka sa Spajićem: Cilj je da se dobiju tačni podaci popisa

Sagovornici su iskazali spremnost da se postigne najširi konsenzus o ovom važnom pitanju

Predsjednik Vlade Milojko Spajić sastao se danas sa predstavnicima dijela opozicionih parlamentarnih stranaka: Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata i Bošnjačke stranke sa kojima je razgovarao o uslovima sprovođenja predstojećeg Popisa stanovništva. Sagovornici su iskazali spremnost da se postigne najširi konsenzus o ovom važnom pitanju.

image
- FOTO: VLADA CG - SPAJIć SA OPOZICIJOM

Na sastanku su razmijenjena mišljenja i date sugestije u vezi sa pripremom i sprovođenjem procesa, te iskazana spremnost da se u najboljoj namjeri da doprinos realizaciji Popisa kao jednog od kapitalno važnih procesa za trasiranje ukupnog društvenog razvoja.

image
- FOTO: VLADA CG - SPAJIć SA OPOZICIJOM

- Sagovornici su iskazali spremnost da se postigne najširi konsenzus o ovom važnom pitanju. Sastanku su ispred Demokratske partije socijalista prisusvovali poslanici Danijel Živković i Nikola Janović, ispred Socijaldemokrata Damir Šehović i Boris Mugoša dok su Bošnjačku stranku predstavljali Ervin Ibrahimović i Damir Gutić. Premijer se ranije danas ovim povodom sastao i sa predstavnicima vijeća-savjeta manje brojnih naroda i nacionalnih zajednica u Crnoj Gori i tom prilikom istakao da popis stanovništva mora biti proces koji je izraz međusobnog povjerenja, te da će njegovi rezultati biti osnova za izgradnju društva po mjeri naših građanki i građana- saopšteno je iz Vlade.

image
- FOTO: VLADA CG - SPAJIć SA OPOZICIJOM

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković ocijenio je da je upitno da li se za mjesec mogu riješiti svi zahtjevi opozicije, koji bi omogućili da se popisom dobiju podaci u koje će svi imati povjerenje.

Živković je, nakon sastanka sa premijerom Milojkom Spajćem, kazao novinarima da DPS ne odustaje od svojih zahtjeva kao i da će bojkotovati popis, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni do kraja.

On je rekao da danas sa Spajićem nijesu pričali o rokovima, već o svojim stavovima.

- Cilj DPS-a je da se popis odvija u skladu sa verifikovanom i primijenjenom metodologijom, u uslovima kontrole procesa-  kazao je Živković.

Osnovni cilj je, kako je istakao, da se dobiju relevantni podaci u koje će svi imati povjerenje.

- To smo saopštili Spajiću. Rekli smo da naš cilj nije da se popis ne održi, on treba da se održi ali bez bilo kakvog uslovljavanja, posebno ne od koalicije Za budućnost Crne Gore- rekao je Živković.

Na pitanje da li vjeruje da se za mjesec mogu ispuniti zahtjevi opozicije, on je rekao da to “ne bi oročavao” i da ne bi pričao o "tom vremenskom intervalu".

- Ono što su naši jasno uspostavljeni zahtjevi i upiti dovode u pitanje da li je moguće sve to riješiti za mjesec. Ne pričamo o rokovima, pričamo o suštini – da dođemo do tačnih i relevantnih rezultata-  odgovorio je Živković.

On je rekao da, na osnovu današnjeg razgovora, cijeni da postoji spremnost Spajića da se na tu temu otvori dijalog.

- Da li će se tokom samog procesa vidjeti spremnost da se do kraja izađe u susret svim ovim zahtjevima, to sad ne mogu da kažem. Od naših zahtjeva nećemo odustati. Ukoliko ne budu ispunjeni do kraja, bojkotovaćemo ovako organizovan popis - rekao je Živković.

Lider Socijaldemokrata Damir Šehović kazao je da je sastanak bio koristan, kao i da su Spajiću prenijeli da su zabrinuti za ukupan ambijent i čitav proces koji je vezan za popis.

- Sumnjamo da je proces bio pripremljen da se, kroz zloupotrebu podataka, ostvaruju neke političke ambicije koje su štetne za Crnu Goru. Neko ima namjeru da dobije osnovu za pokretanje ustavnih izmjena kako bi promijenio građanski karakter ove držve- naveo je Šehović.

On je najavio da će opozicija iskoristiti sva zakonska sredstva da spriječi zloupotrebe ali i da su spremni da se dogovaraju oko tog procesa, kako ne bi bilo zloupotreba.

- Nemamo ništa protiv popisa, ali imamo protiv nečije političke agende- kazao je Šehović.

On je naveo da je saglasan da se zajtjevi opozicije ne mogu riješiti za mjesec ali da “nije bitan datum već ambijent i kontrolni mehanizmi”.

- Kad se dogovorimo oko kontrolnih mehanizama, što se opozicije tiče, iskazaćemo interes za učešće u popisu. Sve do tada bićemo u bojkotu- rekao je Šehović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 10:28