/ MILO ĐUKANOVIĆ
29/12/2022 u 10:19 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đukanović: Neću da učestvujem u implementaciji zakona koji je u suprotnosti sa Ustavom

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, odgovorio je predsjedniku NSD Andriji Mandiću

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, odgovorio je predsjedniku NSD Andriji Mandiću navodeći da je svima,  i crnogorskoj i međunarodnoj javnosti, poznat njegov stav o neustavnom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku.

- Kao što Vam je poznato i mišljenje Venecijanske komisije, Evropske unije i drugih relevantnih međunarodnih partnera o pomenutom Zakonu. Dakle, nemam namjeru da učestvujem u implementaciji zakona koji je u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore.

Nemam takođe namjeru da sporim Vaše tvrdnje o većinskoj podršci vašem kandidatu Miodragu Lekiću, ali i Vi, kao i ja, dobro znate, da taj predlog nema uporišta u Ustavu Crne Gore, kao što ni prethodni put kod njegovog predlaganja to nije učinjeno u ustavno predviđenom roku.

Želim da izrazim zadovoljstvo zbog spremnosti koju ste iskazali u Vašem pismu da kroz dijalog svi damo doprinos unapređenju izbornog zakonodavnog okvira i stvaranja povjerenja u sam izborni proces, u susret redovnim predsjedničkim izborima i urgentnoj potrebi organizovanja prijevremenih parlamentarnih izbora i formiranja Vlade s punim demokratskim legitimitetom koja će se suočiti sa brojnim i teškim izazovima na političkom i ekonomskom planu, što je posljedica nekompetentnog i neodgovornog rada 42. i 43. vlade, koje je smijenila Skupština Crne Gore- naveo je Đukanović.

Đukanović je poručio: "Kao i uvijek otvoren sam za iskren, principijelan, inkluzivan i na demokratskim standardima zasnovan politički dijalog o ovim pitanjima, uvažavajući redosljed prioritetnih tema koje ste naveli u svom pismu, po kome bi primat dali stvaranju potrebnog konsenzusa za izbor kvalifikovanom većinom punog sastava Ustavnog suda, izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika i izbor Vrhovnog državnog tužioca".

-Upućujem Vam srdačne čestitke i najbolje želje u susret predstojećim Novogodišnjim i Božićnim praznicima- naveo je Đukanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 17:39