/ - IGOR SLJIVANCANIN
16/02/2023 u 15:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurović: Spremni za produbljivanje kontakata sa Bundestagom

Ona se sastala sa članovima Parlamentarne grupe za saradnju Bundestaga sa zemljama Jugoistočne Evrope

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa članovima Parlamentarne grupe za saradnju Bundestaga sa zemljama Jugoistočne Evrope Josipom Juratovićem, Tomasom Hakerom i Borisom Mijatovićem.

Predsjednica Đurović je pozdravila sveukupne međudržavne odnose Crne Gore i Savezne republike Njemačke koje karakteriše intenzivna saradnja na svim poljima.

- Ukazujući na važnost parlamentarne saradnje s obzirom na značaj njemačkog Bundestaga i njegovu ulogu u procesu odlučivanja o daljim fazama integracionih procesa i pristupanja zemalja kandidata za članstvo u EU, ona je izrazila spremnost za produbljivanje kontakata, na najvišem nivou, ali i sa poslanicima koji su aktivni u odborima nadležnim za EU poslove i međunarodne odnose, saopštno je iz Skupštine.

Naglasivši da raduje zainteresovanost njemačkih zvaničnika za Crnu Goru, predsjednica Skupštine je podsjetila na susret sa predsjednicom Bundestaga Barbel Bas u Zagrebu, u oktobru 2022. godine, na marginama Prvog parlamentarnog samita Međunarodne krimske platforme i iskazala očekivanje da će Bas uskoro posjetiti Crnu Goru.

Đurović je izrazila zadovoljstvo što Savezna vlada Njemačke prepoznaje značaj Zapadnog Balkana i pruža punu podršku njegovom evropskom putu, te zahvalila na podršci procesu pristupanja Crne Gore EU. Ona je izrazila očekivanje da pomoć Njemačke, kako politička, tako i ekspertska, neće izostati ni u narednom periodu, te iskazala zahvalnost na dosadašnjoj podršci u oblasti pravosuđa, kao i u oblastima slobode medija i životne sredine.

- Potencirajući značaj Berlinskog procesa koji ima nezamjenljivu ulogu u jačanju regionalne saradnje i povezivanju zemalja regiona sa EU na putu integracije, Đurović je istakla da ovaj proces obuhvata sve države Zapadnog Balkana i predstavlja najbolji okvir za dinamizaciju saradnje u cilju ispunjavanja kriterijuma za punu integraciju u EU sa širokom platformom za saradnju, uključujući i ekonomsku. S tim u vezi, informisala je sagovornike da je zatražila od Vlade Crne Gore da uputi Skupštini na ratifikaciju nedavno potpisane sporazume o međusobnom priznavanju ličnih karata, univerzitetskih diploma i profesionalnih kvalifikacija, navodi se u saopštenju.

Ona je istakla važnost aktuelnog trenutka za Crnu Goru i izrazila zadovoljstvo zbog postignutog političkog dogovora oko kandidata za sudije Ustavnog suda, te očekivanje da će 27. februara doći do izbora sudija, čime će biti ispunjen ključni preduslov za izlazak iz trenutnog stanja nefunkcionalnosti.

Predsjednica Skupštine je ukazala na važnost prisustva EU i SR Njemačke u regionu, kao i posvećenost evropskih institucija i država članica politici proširenja, imajući u vidu geopolitički i strateški odnos EU prema Zapadnom Balkanu.

Šef Parlamentarne grupe za saradnju Bundestaga sa zemljama Jugoistočne Evrope Josip Juratović je zahvalio predsjednici Đurović na prijemu, te prilici da se sastanu sa crnogorskim poslanicima i u direktnom kontaktu razmijene mišljenja o aktuelnim temama.

- On je istakao da su svi članovi njemačkog Bundestaga izuzetno zainteresovani za stanje u Crnoj Gori, te da SR Njemačka stoji na raspolaganju kao pouzdan partner našoj zemlji na putu evropskih integracija. Juratović je kazao da je Crna Gora najdalje otišla u procesu pristupanja Evropskoj uniji, te da taj put treba da nastavi sa uspjehom, posebno imajući u vidu činjenicu da skoro osamdeset odsto građana podržava pridruživanje velikoj evropskoj porodici naroda, navode iz Skupštine.

Član Parlamentarne grupe za saradnju Bundestaga sa zemljama Jugoistočne Evrope Tomas Haker je informisao predsjednicu Đurović o namjeri Bundestaga da pokrene parlamentarnu dimenziju Berlinskog procesa, koja bi podrazumijevala redovne susrete i sastanke poslanika parlamenata država Zapadnog Balkana, sa ciljem da se ovom procesu da veći zamah. Predsjednica Đurović je pozdravila ovu ideju i iskazala spremnost da, nakon usaglašavanja sa ostalim parlamentima država Zapadnog Balkana, Skupština Crne Gore bude domaćin prvog takvog samita.

Boris Mijatović, član Parlamentarne grupe za saradnju Bundestaga sa zemljama Jugoistočne Evrope, se interesovao za pitanje saradnje u oblasti energetike između država Zapadnog Balkana, na šta je predsjednica Skupštine odgovorila da podržava svaki vid saradnje između zemalja regiona koji će doprinijeti održivom razvoju i zahvalila SR Njemačkoj koja je kroz projekte Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) i Njemačke razvojne banke (KfW) doprinijela podsticanju energetske efikasnosti, kao i poboljšanju komunalne infrastrukture u Crnoj Gori.

Sastanku su prisustvovali i Peter Felten, ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori, Katarina Pejić, saradnica poslanika Josipa Juratovića, i Katerina Bienert iz administracije Bundestaga.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:43