/ FOTO: IGOR ŠLJIVANČANIN
07/12/2022 u 14:52 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurović u Beogradu na sjednici Parlamentarne skupštine crnomorske ekonomske saradnje

Ona je upoznala prisutne sa aktivnostima u okviru našeg kalendara predsjedavanja, s posebnim akcentom na prioritete kojima ćemo se baviti u narednom periodu

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, u svojstvu predsjedavajuće Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, učestvovala je na 60. sesiji Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje (PABSEC), koja se održava u Beogradu od 6. do 8. decembra 2022. godine.

Domaćin ovog skupa bio je Vladimir Orlić, predsjednik PABSEC-a i Narodne skupštine Republike Srbije, koji je prisutnima poželio dobrodošlicu i ukazao na važnost ponovnog okupljanja u ovom formatu. U uvodnom obraćanju Ivica Dačić, prvi potpredsjednik zadužen za spoljnu politiku i bezbjednost i ministar spoljnih poslova Republike Srbije, poželio je uspješan rad delegacijama.

Obraćajući se prisutnima, predsjednica Đurović je naglasila da Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi – SEECP za nas predstavlja jedan od najvažnijih okvira regionalne saradnje koji doprinosi jačanju stabilnosti, bezbjednosti i ukupnom razvoju jugoistočne Evrope.

"Moto crnogorskog predsjedavanja – “A SEE of culture, a SEE of cooperation” (JIE kulture, JIE saradnje), predstavlja posebnu poruku kojom smo željeli da naglasimo višestruke kulturne spone koje povezuju zemlje našeg regiona i koje predstavljaju snažan podsticaj za dalje jačanje saradnje i partnerstava u Jugoistočnoj Evropi", rekla je predsjednica Skupštine.

Ona je upoznala prisutne sa aktivnostima u okviru našeg kalendara predsjedavanja, s posebnim akcentom na prioritete kojima ćemo se baviti u narednom periodu.

Pored ekonomske saradnje kojoj zemlje članice PABSEC-a s pravom pridaju posebnu pažnju, Đurović je istakla da nas najviše povezuje ambicija zemalja članica naših organizacija, koje su u procesu pristupanja EU, da u što skorijoj budućnosti postanu dio ujedinjene evropske porodice naroda.

Ona je potencirala da ćemo tokom crnogorskog predsjedavanja nastojati da promovišemo mehanizme postizanja dogovora kroz format SEECP-a i radimo na tome da EU učesnice SEECP-a u rješavanju bilateralnih pitanja sa nekom od zemalja aspiranata iz regiona ne posežu za blokiranjem njenog evropskog puta, prije nego što prethodno ne iscrpe sve druge mehanizme za prevazilaženje međudržavnih sporova koji su na raspolaganju.

Na kraju, predsjednica je istakla da se raduje činjenici da ćemo ugostiti predstavnike PABSEC-a na jubilarnom 10. zasijedanju Parlamentarne skupštine SEECP, na proljeće naredne godine.

Šezdeseta sesija Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje (PABSEC) ove godine okupila je predstavnike iz 13 zemalja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:47