са састанка / - IGOR SLJIVANCANIN
21/06/2022 u 13:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ђуровић: Унапријеђен рад парламента у дијелу праћења рада и издатих препорука ДРИ

Најавила је да ће Скупштина у наредном периоду убрзати процедуре при избору петог члана Сената ДРИ, као и новог предсједника, у циљу комплетирања Сената и јачања ове институције

Задовољни смо јачањем веза између Скупштине Црне Горе и ДРИ, квалитетом и интензитетом досадашње сарадње у погледу јачања буџетске контроле и промовисања принципа одговорности, као и доброг руковођења јавним финансијама, поручила је предсједница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић отварајући састанак СИГМА - Дискусија о екстерној ревизији у Црној Гори: тренутно стање и наредни кораци.

Ђуровић је, током састанка одржаног у Скупштини, истакла да овакве наводе потврђује и потписан протокол о сарадњи између двије институције, а у циљу унапређења система управљања јавним финансијама и јавном потрошњом.

- Захвални смо на континуираној подршци коју СИГМА пружа када је европски пут Црне Горе у питању, посебно кроз јачање система јавне управе и изградњу капацитета нашег јавног сектора у циљу достизања потребних кључних стандарда за чланство у Европској унији, навела је предсједница Скупштине.

Ђуровић је најавила да ће Скупштина у наредном периоду убрзати процедуре при избору петог члана  Сената ДРИ, као и новог предсједника, у циљу комплетирања Сената и јачања ове институције.

- Посебно нам је значајан рад Врховне државне ревизије у свијетлу извјештаја Европске комисије и преговарачког поглавља 32 везаног за финансијски надзор, имајући у виду да је Врховна државна ревизија оцијењена као једна од најбољих у државном систему.  Вјерујемо да ћемо врло брзо бити у прилици да са Европском комисијом разговарамо о привременом затварању овог поглавља на крају године, казала је Ђуровић.

Она је напоменула да је у односу на претходни извјештај Европске комисије, примарно унапријеђен рад парламента у дијелу праћења рада и издатих препорука ДРИ кроз повећање броја контролних и консултативних саслушања.

- Наравно да је и те како важан даљи заједнички рад, а добру досадашњу сарадњу, као и системски и проактиван приступ ДРИ треба искористити као додатан подстрек за јачање и развој механизама за продуктивније разматрање њених извјештаја од стране Скупштине и поступање по њима, казала је Ђуровић.

Предсједник Сената ДРИ Милан Дабовић је истакао да је у минулој години упркос бројним изазовима и препрекама остварен значајан напредак у раду на испуњавању обавеза из Протокола о сарадњи Скупштине и ДРИ, те поручио да је оснаживање досадашњег партнерства са црногорским парламентом једно од питања које јесте у фокусу дјеловања институције.

Подсјетивши на неке од остварених резултата у претходном периоду, он је најавио да ће у циљу обезбјеђивања веће транспарентности и одговорности субјеката ревизије, Скупштина и ДРИ уложити додатне напоре да израде, уз подршку Вестминстерске фондације за демократију, процедуре за разматрање појединачних ревизорских извјештаја које ће, како је оцијенио, додати вриједност расправама скупштинских одбора на контролним и консултативним саслушањима.

Дабовић је апострофирао позитивне оцјене ДРИ у последњем извјештају Европске комисије у преговарачком поглављу 32 финасијски надзор, те поручио да остварене резултате у области екстерне ревизије доживљавају као подстрек за улагање додатних напора, ,,како бисмо заједно са Скупштином повећали одговорност субјеката ревизије у управљању јавним средствима”. 

- Од оснивања до данас ДРИ је била драгоцијен партнер Скупштини у споровођењу њене надзорне функције и сигуран сам да желимо бити бољи и квалитетнији партнер како бисмо оправдали добре оцјене и очекивања ЕУ и грађана Црне Горе, казао је Дабовић.

Замјеник шефице Делегације ЕУ у Црној Гори Рикардо Сери захвалио је Скупштини што је домаћин данашњег догађаја наглашавајући да је реформа јавне управе један од темеља процеса проширења.

Подсјетио је да је, поред ревизије, међу приоритетима за наредни период управо Стратегија реформе јавне управе као и Стратегија о управљању јавним финансијама. Сери је казао да је Сигма природан партнер ЕУ, те да је поносан и задовољан због наставка сарадње. 

- Међутим, без сарадње и подршке домаћих институција није могуће реализовати нашу политику у области реформе јавне управе, а  Скупштина је најважнија институција у процесу интеграција у ЕУ, казао је Сери и истакао да је кључна улога црногорског парламента да се побрине да законодавне активности буду усклађене са ЕУ стандардима.

Он је закључио да је повећана сарадња и комуникација између ДРИ и Скупштине у том смислу неопходна и од круцијалног значаја.

Циљ састанка о најновијој мониторинг процјени СИГМА-е за Црну Гору је да се сагледају постигнути резултати у области екстерне ревизије у Црној Гори, тачније о испуњавању индикатора из документа Принцип јавне управе 16, који се односи на односе Државне ревизорске институције (ДРИ) и Скупштине и коришц́ење извјештаја ДРИ од стране Скупштине.                                  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jun 2024 02:01