Danijela Đurović / - IGOR SLJIVANCANIN
18/02/2023 u 07:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurović: Vjerujem da će 27. februara biti izabrano četvoro sudija Ustavnog suda

Istakla je da je apsolutno tokom svog mandata na mjestu predsjednice Skupštine u potpunosti posvećena problemu izbora sudija, odnosno da se na prvom mjestu dođe do funkcionalnosti Ustavnog suda

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović kazala je za TVCG da smatra da će dogovor o izboru sudija Ustavnog suda na sjednici 27. februara biti ispoštovan, te da se nada da će upravo tada biti govora i o četvtom kandidatu za sudiju, kako bi kako bi Ustavni sud bio potpuno kompletiran.

"Neutemeljene kritike mogu doći samo do neupućenih u skupštinske procese i način na koji se zakazuju sjednice. Ako je potrebno, a definitivno ću morati da ponovim da od 1. januara pa sve do prvog radnog dana u martu, Skupština je u vanrednom zasijedanju. U toku vanrednog zasijedanja sjednicu Skupštine može sazvati predsjednik države, Vlada ili kvalifikovani broj poslanika, što je u našem slučaju najmanje 27 poslanika. Znači predsjednik Skupštine ne saziva sjednicu, osim u redovnom zasijedanju", kazala je Đurović, piše portal RTCG.

Istakla je da je apsolutno tokom svog mandata na mjestu predsjednice Skupštine u potpunosti posvećena problemu izbora sudija, odnosno da se na prvom mjestu dođe do funkcionalnosti Ustavnog suda.

"Tu sam baš posvetila jako dosta vremena i energije, tražeći način da kroz politički dijalog dođemo do kvalitetnih rješenja i mislim da sam u tome uspjela i da dogovor postoji. I kako je zakazana sjednica o izboru najmanje troje - ja želim da čujem i četvoro sudija - Ustavnog suda", istakla je Đurović. 

Kazala je da je sjednicu sazvala na zahtjev 27 poslanika. 

"Sjednicu sam sazvala na zahtjev 27 poslanika,a jedan od tih poslanika sam i ja, potpisom. Malo je neprimjereno komentarisanje u ovom trenutku i poništavanje ovog mukotrpnog procesa, koji mislim da sam dovela do kraja, da 27.februara imamo sjednicu Skupštine. Negdje sam i ja bila razmišljanja prije nego je sjednica sazvana, da li bi sjednicu trebati i ranije organizovati, a tim povodom sam dva puta organizovala kolegijum", kazala je Đurović.

Istakla je da je kolegijum donio odluku o najboljem dtumu.

"Sa te strane kolegijum je donio odluku da je 27. februar najbolji datum i moramo imati u vidu da je ovo veoma važno glasanje", kazala je Đurović.

Navela je da smatra neprimjerenim pitanje o uticaju međunarodne zajednice na institucije države koja je suvjerena.

"To shvatam kao neku zlu namjeru onih koji tu ideju plasiraju. momunikaciju sa Međunarodnom zajednicom imam, s obzirom na to da je zabrinuta, i to smatram nekom normalnom komunikacijom posebno ako Crna Gora želi da postane dio Evropske unije", istakla je Đurović.

Kazala je da smatra da će se dogovor 27. februara biti ispoštovan.

"Vrlo cijenim svoje kolege poslanike i poslanice i članove kolegijuma, kao i sve poslanike koji su članovi Ustavnog odbora, i mislim da su to sve ozbiljni i odgovorni ljudi koji će ispoštovati ono što je dogovor 27. februara i da to ne može biti dovedeno u pitanje. Ono što ja želim da vjerujem je da ćemo 27.februara doći do dogovora i oko četvrtog kandidata Ustavnog suda kako bi Ustavni sud bio potpuno kompletiran", zaključila je Đurović. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:54