/ - FOTO: FEJSBUK
30/11/2022 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

"Evropa sad" o Dragoslavu Šćekiću: On je ministar zdravlja sa sumnjivom diplomom

Ništa im nije pomoglo da pređu cenzus u Podgorici, tvrde iz Milatovićevog i Spajićevog pokreta

Pokret "Evropa sad", na čelu sa Milojkom Spajićem i Jakovom Milatovićem, reagovao je na današnju izjavu ministra zdravlja Dragoslava Šćekića da su zdravstvo ostavili bez 200 miliona eura, poručivši mu da je ministar sa sumnjivom diplomom. 

(VIDEO) Šćekić oštro "Evropi sad": Politika po strani, ali zdravstvo ste ostavili bez 200 miliona

Reagovanje Evropa sad prenosimo u cjelosti: 

Ako nema novca u Fondu, kako su povećane plate nemedicinskom kadru u sektoru zdravstva i kako se Budžetom za 2023. godinu najavljuje povećanje plata svim zaposlenima u javnom sektoru?

U toku najuspješnije fiskalne godine, kada imamo najniži deficit u istoriji, i to zahvaljujući programu Evropa sad, ministar zdravlja najavljuje njegovo ukidanje i vraćanje doprinosa na zdravstveno osiguranje. To bi dovelo do smanjenja neto zarada zaposlenih i povećanja poreskog opterećenja za poslodavce.

Podsjetićemo da je prvo ministar finansija, sa svojim mračnim prognozama, na sve načine pokušavao da uništi program, ali su ga zvanični podaci koje njegov resor objavljuje demantovali.

Da podsjetimo i ministra zdravlja, sa sumnjivom diplomom, na samo nekoliko rezultata Evrope sad koji govore koliko je ovaj program uspješan:

Povećana je minimalna zarada na 450 eura, a prosječna zarada na preko 700 eura što je očuvalo životni standard građana od inflacije uzrokovane ekstrenim faktorima;

Zarade medicinskom kadru su povećane za preko 30 odsto. 

U Crnoj Gori postoji jednotrezorski sistem, tj svi prihodi se slivaju u jednu kasu, odakle se plaćaju dospjele obaveze. U u toj kasi je ove godine za prvih devet mjeseci 70 miliona eura više od planiranog i pored toga što su akcize na gorivo smanjene za 50 odsto. 

Budžet Fonda za 2022. godinu je planiran na rekordnom nivou i izvršava se bez ijednog centa zaduženja;

Program je omogućio da Crna Gora ima najveći ekonomski rast u Evropi, što su potvrdili je svi međunarodni partneri;

Program je smanjio sivu ekonomiju na tržištu rada i doveo po povećanja zaposlenosti za preko 30 odsto. 

I da zaključimo: Evropa sad je povećala životni standard građana, rasteretila poslodavce visokih troškova za poreze i doprinose na zarade i doprinijela rekordnoj naplati javnih prihoda. Dakle, od Evrope sad profitirali su i zaposleni i poslodavci i država.

Potvrda o uspješnosti programada stigla je i indirektno od ministra finansija i to kroz planirani veliki rast prihoda budžeta za 2023. godinu (bez ijedne dodatne mjere), ali i od premijera kroz izjavu da imamo preko 200 miliona depozita, bez ijednog centa zaduženja, uprkos najavama ministra finansija da će nam ove godine dodatno trebati 350 miliona eura zaduženja.

A koliko je tačno da zbog programa nisu mogli da se nabave ljekovi, ministar je sam sebe demantovao raspisivanjem tendera za nabavku, prije zvaničnog stupanja na snagu rebalansa budžeta, koji je bespotrebno donešen, kako bi se omogućio novac pred izbore za raznu neproduktivnu potrošnju.

Ali ni to nije pomoglo partiji ministra zdravlja da pređe cenzus u glavnom gradu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

20. jul 2024 03:02