Peter Felten / - FOTO: TVITER
04/03/2024 u 20:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Felten: Posjeta Berbok nije slučajna, ovo su odlučujući mjeseci za Crnu Goru i njen put ka EU

Ambasador Njemačke Peter Felten istakao je da je današnja posjeta njemačke ministarke Analene Berbok bila veoma uspješna, te da tajming za posjetu nije bio slučajan, jer su ovo odlučujući mjeseci za Crnu Goru i njen put ka EU. U tom smislu upućene su poruke podrške i ohrabrenja.

- Ovo je posjeta u kojoj se istaklo da prepoznajemo i priznajemo uspjeh koji ste postigli, nove momente za crnogorsku politiku uz poruke ohrabrenja i podrške. Takođe i očekivanja, da sada sve političke snage u Crnoj Gori shvate da treba da se udruže, kako bi preuzeli potrebne korake da bi se ostvarili sljedeći koraci ka EU. Jasno smo poslali i poruku podrške ne samo političke, već i konkretne, da budemo od pomoći u konkretnom smislu. Želimo da se prate i zajednički evropski bezbjednosni protokoli. To je naglašeno tokom posjete naše ministarske - kazao je Felten, prenosi portal RTCG.

Kako je dodao prije par nedjelja od njemačkih zvaničnika najavljena je i posjeta premijera Milojka Spajića Berlinu i to pokazuje da se sa aspiracija prešlo na priča o konkretnim stvarima kako bi se Crne Gora pridružila Evropskoj uniji što je prije moguće.

- Na svakom današnjem sastanku ukazano je na geostratešku prijetnja koju predstavlja Rusija i koja se odnosi i na Zapadni Balkan. Ovaj rat agresije može doći u obliku političko diplomatskih prijetnji, u odliku dezinforamacija, lažnih narativa, kroz instrumentalizaciju političara, društvenih grupa i zemlja mora biti spremna za ove prijetnje. Ako ste vi predvodnik, odnosno trčite brže nego vaše komšije, može se očekivati da neki mogu biti ljubomorni i zavidni, pa morate biti spremini i da se time pozabavite i da ostanete na kursu i trčite ka cilju - poručio je Felten.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 04:35