Ilustracija / - LOGO GRECO
14/10/2022 u 19:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

GRECO: Visok nivo korupcije u Crnoj Gori utiče na povjerenje u institucije

Uprkos nekoliko reformi za borbu protiv korupcije u Crnoj Gori, korupcija ostaje ozbiljan problem u javnom, privatnom i poslovnom sektoru, piše u izvještaju

U Crnoj Gori i dalje je problem korupcija, a to dovodi u pitanje povjerenje javnosti u javne institucije i politički život. Kako je istaknuto u izvještaju Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO) o evaluaciji za Crnu Goru u okviru petog kruga evaluacije na temu "Sprečavanje korupcije i unapređivanje integriteta u okviru organa centralne vlasti i agencija za sprovođenje zakona", nivo korupcije je visok. Izvještaj je dostupan na sajtu Vlade Crne Gore. 

- Uprkos nekoliko reformi za borbu protiv korupcije u Crnoj Gori, korupcija ostaje ozbiljan problem u javnom, privatnom i poslovnom sektoru, piše u izvještaju. 

U junu 2012. godine, navodi se, Evropska unija je započela pristupne pregovore sa Crnom Gorom. Do danas su otvorena 33 pregovaračka poglavlja, od kojih su tri privremeno zatvorena.

- Politička posvećenost strateškom cilju evropskih integracija dosljedno se navodi kao ključni prioritet od crnogorskih vlasti. Sve u svemu, napredak u pristupnim pregovorima u velikoj mjeri zavisi od napretka u oblasti vladavine prava, uključujući pitanja korupcije. Politička situacija u Crnoj Gori ostaje napeta, duboka polarizacija između nove vladajuće većine i opozicije zadržala se i u postizbornom periodu. Tenzije i nepovjerenje su česta pitanja čak i unutar vladajuće većine, što usporava reformski rad. Ovakve tenzije se primjećuju i između predsjedničke administracije (predsjednik Crne Gore je blizak bivšoj skupštinskoj većini) i Vlade, navedeno je u izvještaju GRECO, tijela Savjeta Evrope.

Kako se naglašava, politička tranzicija koja je počela od opštih izbora u avgustu 2020. godine imala je direktan uticaj na funkcionisanje antikorupcijskog sistema.

- Zaista, ova tranzicija otežava novoimenovanim funkcionerima u antikorupcijskim organima da dobiju povjerenje ljudi jer moraju da podržavaju aktivnosti i odluke bivših članova tih tijela. Promjena vlasti i parlamentarne većine ima reperkusije i na državnu službu. Izmjenama Zakona o državnim službenicima i namještenicima sniženi su uslovi za stručnost, nezavisnost i prijem državnih službenika na osnovu zasluga. Štaviše, nedavne reorganizacije javne uprave dovele su do značajnih kadrovskih promjena, uključujući i na višim nivoima, ugrožavajući kapacitet Crne Gore da zadrži iskusno osoblje u mnogim sektorima, navodi GRECO u izvještaju.

Reforma pravosuđa stagnira, napominje se, jer su ključna mjesta u pravosuđu i dalje upražnjena, a antikorupcijski zakoni još nisu usvojeni.

- Političke partije nijesu uspjele da postignu konsenzus o ključnim pitanjima, uključujući efikasnu primjenu izmjena i dopuna zakona o državnom tužilaštvu i imenovanjima u najvišim sudovima, poručili su iz GRECO u izvještaju. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 13:34