/ ФОТО: Лазар Ружић
07/04/2022 u 17:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јоковић: Нову владу формирати до краја наредне седмице

Вјерујем да ће влада бити до краја сљедеће седмице, и то сам и рекао мандатару Дритану Абазовићу да би требало то ријешити, или дефинитивно констатовати да можда не можемо да се договоримо око свега тога, рекао је Јоковић

Нову владу требало би формирати до краја сљедеће седмице, или у супротном констатовати да договор није могућ, оцијенио је предсједник Социјалистичке народне партије (СНП) Владимир Јоковић.

- Вјерујем да ће влада бити до краја сљедеће седмице, и то сам и рекао мандатару Дритану Абазовићу да би требало то ријешити, или дефинитивно констатовати да можда не можемо да се договоримо око свега тога- рекао је Јоковић агенцији МИНА.

Он је казао да је и једно и друго легитимно.

- Морамо наћи рјешење. Вјерујем, знам и у сталном сам контакту са мандатаром да ће се то рјешење врло брзо наћи- навео је Јоковић.

Упитан да ли је наредна седмица крајњи рок за формирање владе, он је казао да не мора да буде крајњи, али би био најпожељнији, и навео да Абазовић има могућност да до 4. јуна формира владу.

- Али неопходно је да се успоставе све институције, неопходне су функционална администрација и државна управа, коју у овом тренутку, нажалост, немамо. Морамо учинити да се што прије формира влада- истакао је Јоковић.

Одговарајући на питање да ли постоји неки крајњи рок до када би влада морала да буде изабрана, он је казао да вјерује, према најавама из УРА-е, да ће у наредна три, четири дана, или почетком наредне седмице то бити заокружено и да ће наћи рјешење.

Осим мањинске владе, како је додао Јоковић, рјешење је и да се иде на пријевремене парламентарне изборе и да се формира техничка влада.

- И једно и друго и треће није добро рјешење, али је најмање лоше рјешење мањинска влада, која би трајала годину и припремила нове парламентарне изборе, а не би били у ситуацији да је Црна Гора паралисана у институционалном смислу- навео је Јоковић.

Он је додао да није лако формирати мањинску владу послије свих дешавања у Црној Гори и подјела које су, нажалост, присутне. Јоковић је, на питање да ли је СНП направио одређене уступке одговорио да нијесу причали у вези са тим детаљима, али да је СНП од свих странака направио највећи искорак.

Он је казао да је СНП показао истинску вољу и жељу за помирењем и деблокадом свих институција у Црној Гори, наводећи да то раде како би Црна Гора што прије постала чланица Европске уније (ЕУ).

- Влада Здравка Кривокапића се показала промашеном и нефункционалном, уз поштовање неких резултата одређених министара. Видјели смо да је наступио потпуни застој у преговорима са ЕУ, а Црна Гора не може да чека- навео је Јоковић.

Црна Гора, како је истакао, мора да иде напријед и буде дио савременог свијета. Према ријечима Јоковића, СНП је већ направио огроман корак и уступак „самим тим што су ту“.

- Ако постоје партије које су толико патриотске, а вјерујем да су све партије у Црној Гори патриотске, па зашто не би могли тај патротизам показати и кроз подршку, а да не морају бити дио извршне власти“- рекао је Јоковић.

Одговарајуи на питање да ли му је сада прихватљиво да Социјалдемократска партија буде дио власти, он је казао да у статуту СНП-а имају стриктан начин како се доносе кључне одлуке.

- О коалицијама, постизборним и предизборним, одлучује Главни одбор (ГО) двотрећинском већином. О персоналним рјешењима учешћа у влади опет одлучује ГО- навео је Јоковић.

Он је додао да и предсједник партије може бити прегласан, „Мој глас је исти као и сваког другог члана ГО. За било какву измјену потребно би било сазвати ГО и доносити одлуке“, рекао је Јоковић.

Упитан да ли ће СНП-у припасти мјесто предсједника парламента, он је казао да нијесу обавили финалне разговоре, нити потписали неки обавезујући документ.

- Али у оним првим разговорима... И сад постоје ти договори да би СНП-у припало мјесто предсједника парламента. Ако би све било овако како је до сад- рекао је Јоковић.

Говорећи о формирању власти у Беранама, он је казао да је у медијима прочитао да су неформални преговори почели и истакао да је СНП појединачно најјача партија у том граду. Према његовим ријечима, многи су предвиђали да ће СНП у Беранама доживјети крах, али грађани су их подржали.

- Друга је ствар да ли ће неки, због наших одлука, сепаратно правити власт, то је питање за њих. Могу, и то је сасвим легитимно. Али не могу једно - да тамо гдје не могу без СНП формирати власт, СНП је добродошао, а тамо гдје могу, СНП није добродошао- навео је Јоковић.

СНП, како је казао, жели да настави да врши власт у Беранама са онима са којима су досад вршили.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 15:36