Joković sa Rajzing Rajnke / - SNP
30/01/2024 u 15:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Joković-Rajnke: Značajna podrška SAD na evropskom putu

Rajzing Ranke je posebno naglasila značaj angažovanja političkih aktera i nosilaca državnih funkcija na očuvanju građanskog i multikulturnog karaktera društva

Značajna je podrška Sjedinjenih Američkih Država državama regiona na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, kazao je Vladimir Joković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, tokom sastanka sa ambasadorkom SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, saopšteno je Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

- Razgovarano je o modalitetima buduće saradnje, uključujući podršku u jačanju administrativnih kapaciteta i interesovanje američkih investitora za razvojne projekte u sektorima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - sapštili su iz ministarstva.

- Vlada je usmjerena ka ispunjavanju obaveza iz evropske agende - kazala je ambasadorka, naglašavajući pozitivan smjer posljednjih dešavanja, posebno u kontekstu širokog konsenzusa prilikom donošenja ključnih odluka za crnogorske građane.

Rajzing Ranke je posebno naglasila značaj angažovanja političkih aktera i nosilaca državnih funkcija na očuvanju građanskog i multikulturnog karaktera društva, izražavajući uvjerenje da je Crna Gora snažan partner i saveznik u očuvanju demokratskih vrijednosti, i to naročito u izazovnim vremenima.

- Identitetske podjele su iza crnogorskog društva, a fokus Vlade će biti pristupanje Evropskoj uniji i postizanje ekonomskog prosperiteta - kazao je Joković.
Predočio je strateški cilj ministarstva, koji obuhvata povećanje proizvodnje hrane, temeljne reforme u šumarskom sektoru i novi pristup korišćenju poljoprivrednog zemljišta.

Joković je naglasio značaj ostvarivanja kriterijuma za povlačenje sredstava iz dostupnih grantova Evropske unije kao i predanost ispunjavanju i zatvaranju Poglavlja 11, 12 i 13, izražavajući uvjerenje da će Crna Gora u naredne dvije godine uspješno zatvoriti sva tri poglavlja.

Tokom sastanka potvrđena je uzajamna volja za dodatnim jačanjem i unapređenjem saradnje između SAD i Crne Gore u oblastima od obostranog značaja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 08:05