Nikola Jovanović izabran za predsjednika SO Budva / - FOTO: RTV BUDVA
03/01/2024 u 21:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jovanović: Vraćanjem zakona Milatović pokazao odgovornost, Skupština da uvaži stav predsjednika

Ističe da poslednjim izmjenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave nije postignut princip ravnomjernog razvoja već suprotno - afirmisan je princip centralizacije vlasti i povlačenje sredstava u državni budžet

Predsjednik Jakov Milatović vraćanjem zakona skupštini na ponovno odlučivanje pokazao je odgovoran odnos prema lokalnim parlamentima, saopštio je predsjednik SO Budva Nikola Jovanović.

Milatović je vratio Skupštini na ponovno usvajanje Zakon o izmjeni i dopunama Zakona o privrednim društvima, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskim komunikacijama.

Jovanović je ocijenio da se nedavnim izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave kojim se smanjuju prihodi lokalnim samoupravama u Primorskoj regiji, Opštinu Budva dovela u nepravedan položaj od strane centralne vlasti.

- Umanjenjem ustupljenih prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica sa dosadašnjih 50 odsto na 40 odsto, značajno se ugrožava prihodna strana lokalnog budžeta i neminovne su negativne reperkusije i šteta od preko milion eura. Na ovaj način bi opštinski budžet, ukoliko parlament ponovo izglasa zakon, bio umanjen za 1.300.000 eura samo po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica kao i dodatnih 130.000 po osnovu pripreza porezu. Kako se radi o zakonom ustupljenim prihodima lokalnih samouprava, ostvarenih na njihovim teritorijama, koji učestvuje sa 20 odsto u ukupnnim prihodima po osnovu poreza, evidentno je da će prihodi po lokalni budžet umjesto planiranih 6.255.000 eura biti značajno uniženi- napisao je Jovanović na svom Fejsbuk profilu.

Ističe da poslednjim izmjenama zakona nije postignut princip ravnomjernog razvoja već suprotno - afirmisan je princip centralizacije vlasti i povlačenje sredstava u državni budžet.

- Izmjene zakona na ovaj način dovodi u neravnopravan polozaj opštine u južnom i središnjem regionu, jer ove opštine već izdvajaju 10 odsto poreza na promet koji ide u egalizacioni fond, namijenjen opštinama na sjeveru. Pored toga, ukoliko bi zakon zaživio, to može dovesti do narušavanja tekuće likvidnosti lokalnim budžetima jer se radi o tekućim prihodima- naveo je on.

Opština Budva koja učestvuje u ukupnom turističkom prometu 50 odsto ne zaslužuje tretman da joj se umanjuju sredstva već sasvim suprotno, smatra Jovanović i dodaje da bi trebala značajna sredstva iz državnog budžeta da se opredjeljuju za unapređenje turističke ponude.

- Kada uzmemo u obzir da prethodne vlasti nisu jedan euro izdvajale iz državnog budžeta za kapitalne projekte, postavlja se pitanje zbog čega se nastavlja ta praksa i za čiji interes. Na ovaj način, Primorski region će izgubiti enormna sredstva i stvoriće se praksa finansijske neodrživosti opština na sjeveru jer prelivanjem sredstava se ne postiže ništa sem kupovine vremena i to populizmom. Zbog toga smatram da čin nepotpisivanja zakona od strane predsjednika Jakova Milatovića predstavlja odgovoran odnos prema lokalnim samouprava, kako na primorju tako i onima na sjeveru jer opštine na sjeveru Crne Gore zaslužuju trajna i održiva rešenja koja će pokrenuti njihov razvoj. Predloženo rešenje je posebno loše iz razloga jer su trenutni budžeti planirani po starom zakonskom tekstu i na sve njih je ministarstvo finansija već dalo saglasnost- istakao je on.

Prema njegovim riječima, primjena novousvojenog zakona bi proizvela disbalans u prihodnoj strani.

- Umjesto toga, Skupština Crne Gore treba da uvaži stav predsjednika Milatovića kao i stavove lokalnih samouprava koje su protiv ovakvih centralističkih finansijskih intervencija. Ukoliko se to ne bi desilo, aktuelna Vlada bi vrlo brzo mogla da krene u dodatna smanjenja ustupljenih prihoda opštinama a samim tim bi se budžeti lokalnih samouprava umanjili- zaključio je Jovanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:15