/ - RAŠKO KONJEVIĆ
01/02/2023 u 08:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Konjević: Zajednička nestranačka ličnost ili SDP izlazi sa svojim kandidatom

Ukoliko u nekom razumnom roku, ne možemo napraviti takav dogovor, imaćemo kao 2018. godine svog kandidata, kazao je KonjeviĆ

Ukoliko u razumnom roku crnogorska politička scena koja baštini sekularne i evropske vrijednosti ne predloži zajedničkog nestranačkog kandidata, Socijaldemokratska partija će izaći sa svojim na predsjedničkim izborima, kazao je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”, lider te partije Raško Konjević. Istakao je da je bilo razgovora o zajedničkom kandidatu, ali da nijesu još došli do dogovora.

Konjević je rekao da jednom polu crnogorske političke i društvene scene koji baštini vrijednosti građanske, sekularne i evropski orjentisane države je potrebno da ima jednog kandidata koji ne pripada ni jednoj političkoj partiji, odnosno nestranačkog kandidata koji dijeli ove vrijednosti, piše portal RTCG.

“Ukoliko u nekom razumnom roku, ne možemo napraviti takav dogovor, imaćemo kao 2018. godine svog kandidata”, kazao je Konjević. I dodao da će vidjeti šta će se dešavati u narednih 10 dana.

Kada je riječ o SDP-u, kazao je da je više mogućnosti. 

"Ne bih sada licitirao sa imenima. Mi imamo dobro iskustvo sa predsjedničkim kandidatom iz 2018. ali ostavio bih to Glavnom odboru", rekao je on. 

Istakao je da je bilo razgovora o zajedničkom kandidatu, ali da nijesu još došli do dogovora.

"Ovaj vrednosni sistem koji podržavaju partije, ne samo opozicije, već i neke iz vlasti, možemo da dođemo do imena koje bismo mogli da predstavimo. Ako dođemo do imena bio bi kvalitet više, a ako ne dođemo, mislim da ćemo na polju onih koji danas valjda čine parlamentarnu većinu i onih koji čine opoziciju dominantno imati kandidate koji će biti podržani od strane pojedinačnih političkih subjekata", kazao je Konjević. 

Komentarišući mogući dogovor Evrope sad, Demokrata i URE, kazao je da nije baš siguran da su Demokrate i Evropa sad prograđanski i proevropski orjentisane.

“Pojedini njihovi djelovi, neću reći svi, imaju neke elemente koji su više vezani za vjerske organizacije, više neki klrikalni element, nego građanska profilacija. Ko će koga kako između te dvije političke organizacijen podržati, mislim da je dovoljno toga bilo u javnosti, i ponuda i objašnjenja, tako da ne mislim da njihov odnos pripada meni da komentarišem”, kazao je Konjević.

Kada je riječ o kandidaturi Milojka Spajića kazao je da se tu dešavaju interesantne stvari.

“Nemojte zaboraviti, ovlašćenja predsjednika države su minimalna. Ono što u javnosti slatkorječivo iz Evrope sadd, ne može se sa pozicije predsjednika države realizovati. Ne bih komentarisao. Svako ima pravo, svakog treba podržati”, rekao je on.

Napredak u pregovorima oko izbora sudija, izabraće barem jednog

Optimista je da će ovog puta biti izabrane sudije Ustavnog suda, zato što ovog puta, kako je rekao, postoji drugi proces. 

“Naša ključna primjedba je bila da su kandidati jednostrano odreženi bez potrebnog dijaloga. Logično je da na Ustavnom odboru imate dijalog na nivou šefova. Zato što je potrebna veća većina od 41, od apsolutne. Neki oblik kvalifikovane većine”, kazao je on.

Danas je, kako smatra, parlamentarna većina shvatila poruku.

“ Imamo dijalog unutar Odbora. Jeste da se održava iza zatvorenih vrata. Obaviješten sam da ima napretka u pregovorima i očekuje se da sredinom februara dođemo do izbora četvoro sudija. Ukoliko ne uspijemo da se dogovorimo oko sva četiri, siguran sam da ćemo uspjeti da postignemo dogovor oko jednog, dva ili tri”, rekao je Konjević.

Smatra da će biti lošije nego prethodnih puta što u sastavu Ustavnog suda nećemo imati ni jednog profesora Pravnog fakulteta. 

"To nam ukazuje da se radi o izuzetno politizovanom procesu i etiketiranju ljudi koje demotiviše ugledne profesore da se kandiduju kako bi izbjegli to etiketiranje", rekao je Konjević. 

Ističe da je Vlada izgubila legitimitet i da se sada radi o klasičnoj uzurpaciji vlasti.

"Ura je od parole - Napustite fotelje, zapalile se, došla u poziciju da ni vatra ne pomaže da se pomjere sa funkcija u Vladi koje im ne pripadaju sa aspekta legitimiteta", podvukao je Konjević. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. mart 2023 14:00