/ - (FOTO: RTCG)
21/03/2024 u 21:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Konstantna politička nestabilnost parališe obrazovanje, kulturu i prava

Konstantna politička nestabilnost i neizvjesnost parališe rad svih i institucija i društva, smatraja reditelj Gojko Berkuljan. Rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović kaže za TVCG da je naša zemlja u konstantnom stanju krize, a da se to može riješiti samo strateškim planiranjem.

Ombudsman Siniša Bjeković je istakao da institucije moraju poštovati mišljenje Zaštitnika ljudskih prava, kojem se običan čovjek sve više obraća.

Emisija Argumenti bavila se temama: Njeguje li se kritička misao na Univerzitetu i među kulturnim stvaraocima? Koliko se poštuju ljudska prava i jesu li institucije dovoljno jake da zaštite građane?

Rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović smatra da postoji politička volja da se stanje u obrazovanju, kulturi i ljudskim pravima popravi, ali da je potrebno znati način na koji će se to ostvariti, prenosi portal RTCG.

Kaže da je stanje na UCG bolje nego prethodnih godina.

Kada je riječ o obrazovanju, ističe da je neophodna strateška promjena. 

- Crna Gora je u konstantnom stanju krize, a da smo se mentalitetski usmjerili za rješavanje nekih pitanja ad hoc, a potrebni su strateški pravci razvoja - kazao je on i dodao da će ove godine na Univerzitetu organizovati okrugle stolove kako bi se razgovaralo o tome. 

Ombudsman Siniša Bjeković kaže da Zaštitnik ima preko 1200 predmeta u radu. Najviše je pritužbi na ćutanje administracije i na diskriminaciju. 

- Smatram da se moramo osvrnuti na obične ljude i počnemo rješavati nagomilane probleme - smatra on.

Kaže da je kultura dijaloga na veoma niskom nivou, te da i mediji moraju dati svoj doprinos. 

Podsjetio je da mišljenje ombudsmana nije pravno neobavezujuće za institucije, te da će u najnovijem izvještaju biti navedeni svi koji nijesu poštovali mišljenje Zaštitnika. 

- Konstantna politička nestabilnost i neizvjesnost parališe rad svih i institucija i društva  - navodi reditelj Gojko Berkuljan.

Berkuljan kaže da je status umjetnika uvijek bio upitan. Mnogo stvari iz svijeta kulture tek sad konkretnije počinju da žive, smatra on. 

- Kultura je žrtva društveno-političkih dešavanja - kaže reditelj.  

Bjeković se nadovezuje da upravo zbog svih zbivanja u društvu imamo mlade kod kojih je sve prisutnije nasilje. 

Institucije moraju slušati glas struke

Božović ne misli da se glas univerzitetskih profesora ne čuje dovoljno, te da se godinama na tribinama na Univerzitetu vode polemike o veoma važnim pitanjima, ali da nijesu naišli na interesovanje medija. 

Berkuljan smatra da institucije moraju slušati glas struke, jer se ona trudi da bude korektor anomalija u društvu. 

- Kada je riječ o kulturi imali smo mnogo pozitivnih primjera svaki put kada se poslušao glas struke -kazao je on. 

Kada je riječ o vještačkoj inteligenciji (AI),Berkuljan kaže da naš sistem nije spreman za nju, te da je pitanje šta će biti sa edukovanim kadrom. Božović kaže da AI napada cijeli obrazovni sistem. 

- Uskoro bi trebalo da donesemo set preporuka za korišćenje AI kako studenata tako i zaposlenih na Univerzitetu - kazao je on. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:07