Maraš  / -FOTO: FEJSBUK
14/02/2023 u 17:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Maraš tvrdi da se Spajiću zakonom ne može osporiti kandidatura: Volio bih da me neko demantuje

Za prebivalište nema procedura, a jedino državljanstvo mu ne mogu oduzeti zbog međunarodnih instituta koji zabranjuju apatridiju (Univerzalna deklaracija, Evropska konvencija), smatra on

Direktor Medijske asocijacije za Jugoistočnu Evropu (MAJE) Vuk Maraš tvrdi da niko na legalan nacin bilo u ovom trenu ne može osporiti kandidaturu za predsjedničke izbore lideru Pokreta Evropa sad Milojku Spajiću. 

Maraš je na svom Tviter profilu povodom ove informacije iznio niz argumenata. 

- Prvo, Zakonom (o registrima prebivališta i boravišta) propisano je da crnogorski državljanin koji se iseljava iz Crne Gore može odjaviti prebivaliste (odnosno - nije imperativna norma), što znači da - ne mora. (cl.12) Pitanje za pravnu zajednicu - gdje piše da neko ne može da ima dva prebivalista - jedno u Crnoj Gori, a jedno van? (Odredbe o nemanju dva prebivalista imamo samo za unutar Crne Gore - zbog lokalnih izbora). Koliko je meni poznato, Spajić ima uredno prebivaliste u Crnoj Gori koje teče vjerovatno od kad je bio dijete i formalno-pravno, vjerovatno ga nikada nije prekidao. Odnosno, iz tog ugla, u potpunosti ispunjava uslove iz Ustava (član 96). Znači - prebivaliste ne moze da mu se oduzme. Volio bih da me neko demantuje pozivanjem na član nekog zakona kad je ovo u pitanju - poručio je Maraš. 

Maraš je podsjetio na dopis iz MUP-a Srbije, koji potvrđuje da Spajić ima prebivalište u Srbiji posredno kaže i da Spajić ima državljanstvo Srbije.

- Po njihovom Zakonu (o prebivalištu i boravištu građana) - državljani Srbije mogu da imaju prebivaliste ako su stalno nastanjeni tamo (član 2 i 3). Zanemarimo sada da taj isti MUP nije dostavio info da li je i Andrija Mandić državljanin Srbije iako su posredno to uradili za Spajica, ali sad se ne bavimo politickom dimenzijom ovoga, nego pravnom. Dakle, ako je crnogorski drzavljanin stekao tuđe - naše gubi po sili Zakona o crnogorskom drzavljanstvu. Dok Zakon propisuje kako se gubi drzavljanstvo (član 24) - isti propisuje postupak kojim je licu duzno da se omoguci izjasnjenje (član 31). Naravno, gubitkom drzavljanstva izgubio bi i prebivaliste, jer njega u Crnoj Gori (kao i u Srbiji) mogu da imaju samo državljani - pojasnio je Maraš. 

Maraš nadalje ističe da ako se do trenutka izjašnjenja pred MUP-om Spajić ispiše iz drzavljanstva Srbije i donese papir, ne postoji organ niti procedura koji mu mogu osporiti državljanstvo, a samim tim ni prebivaliste u Crnoj Gori.

- Za prebivalište nema procedura, a jedino državljanstvo mu ne mogu oduzeti zbog međunarodnih instituta koji zabranjuju apatridiju (Univerzalna deklaracija, Evropska konvencija). Da sumiram - ne vidim kako na legalan nacin bilo ko Spajiću u ovom trenu može da ospori kandidaturu. Opet kažem - govorim pravno, ostavljam po strani logiku, smatranje, etiku i ostalo. Nego se držim zakona - zaključio je on. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 08:13