Небојша Медојевић / - Фото: Скриншот, Прва ТВ
06/11/2021 u 10:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медојевић: Наша влада нуди излазак из рецесиjе и економски опоравак земље

Посебно jе важно стимулисати отварање малих породичних занатских радњи, ситне производње и сл. коjе могу бити од великог значаjа за рjешавање питања незапослености

Демократски фронт jе у свом програму грађанима понудио промjену модела привредног развоjа коjа се заснива на сасвим супротним претпоставкама у односу на неолиберлани програм бившег режима. Наша влада би покренула читав низ мjера и механизама за подршку отварању нових радних мjеста, приоритетно у производњи роба и услуга за извоз, каже предсједник ПзП-а Небојша Медојевић.

- Наравно, водећи рачуна о домаћим кадровима, равномjерном регионалном развоjу и оптималном коришћењу ресурса. У том погледу, нова влада би додатним средствима стимулисала отварање сваког радног меjста. Преко Развоjне банке би се обезбиjедили дугорочни извори финансирања за куповину опреме и машина, проjекте, изградњу зграда за покретање производње.

Преко Фонда ризичних улагања откупљивале би се хипотеке код банака са великим дисконтима. Поред дугорочних извора капитала за инвестициjе, обезбjеђивао би се и неопходни обртни капитал за репрометриjал и сировине за покретање производње - тврди Медојевић.

Сматра да би се ПДВ наплаћивао тек када предузећа наплате своjа потраживања, а не одмах након фактурисања.

- Државни гарантни фонд издавао би гаранциjе банкама за извозно ориjентисане проjекте и на таj начин помагао предузетницима коjи имаjу добре пословне идеjе, а немаjу имовину за хипотеку, да добиjу кредите код банака. Држава не треба да се либи од субвенционисања камата за кредите предузетницима коjи отвараjу радна мјеста у производњи за извоз - каже Медојевић.

Правна техничка и финансиjска ревизија аутопута

Црноj Гори требаjу ауто путеви и пруге али се мора водити рачуна о одрживости дуга И економскоj оправданости И рентабилности инвестициjа. Овако крупне инвестиицоне одлуке без визиjе, без анализе економске оправданости проjекта често води непродуктивном улагању чиjи цех плаћаjу сви, а корист jе индивидуална. Црна Гора jе два пута покушала да финансира изградњу аутопута средствима из Европе – и двиjе студиjе су показале исто - да ауто пут неће имати довољно саобраћаjа да би оправдао огромне трошкове. Одређена студиjа изводљивости jесте рађена, али jе њена утемељеност под знаком питања, jер jе и сам ММФ Црну Гору позвао на израду кредибилне студиjе (и ангажовање независне ревизиjе) приjе него што донесу одлуку о даљем финансирању. Узет jе кредит чиjи су услови такви да заjмодавцу даjу право приступа црногорском земљишту (коjе jе послужило као колатерал за предметни заjам), што према студиjи из 2019. америчког Центра за глобални развоj (Центре фор Глобал Девелопмент) доводи Црну Гору у своjеврсно „дужничко ропство“. Због несагледивих негативних последица по виталне интересе државе Црне Горе, угрожавање њене суверености И доводjења у колониjални положаj према кинеским инвеститорима, нова Влада треба да одмах покрене поступак правне, техничке И финаниjске ревизиjе Уговора о градњи са пратећим анексима И Уговора о крдиту са ЕXИМ банком.

Сматра да пореска политика треба да буде таква да стимулише улагање у неразвиjена подручjа на сjеверу државе. Стопа пореза на добит треба да буде 0 за фирме коjе отвараjу погоне на сjеверу.

- Посебно jе важно стимулисати отварање малих породичних занатских радњи, ситне производње и сл. коjе могу бити од великог значаjа за рjешавање питања незапослености. За ове мале радње (фризере, саjџиjе, обућаре, кроjаче, кућну радиност, посластичаре, бурегџинице...) треба укинути фискалне касе, а инспекциjе службе темељно реорганзиовати на начин да њихова основна улога буде превентивна и едукативна, а не репресивна. Претходни режим jе држао у сталном страху од инспекциjа, казни и затварања хиљаде наших људи чиjа егзистенциjа jе зависила од тог посла. На оваj начин режим jе приморавао власнике оваквих радњи и њихове породице да гласаjу за ДПС. Нова влада треба да ослободи предузетнички дух наших људи и стимулише малу привреду и породичне фирме - истиче се у саопштењу.

Из ПзП-а истичу да одмах треба укинути сва парафискална оптерећења привреди, што ће значаjно смањити трошкове пословања. Овакви транспарентни пословни амбиjент, jасна и jедноставна фискална политика и инспекциjска служба коjа доминатно дjелуjе превентивно и едукативно, дjеловаће подстицаjно на отварање нових малих радњи, коjе ће капиларно запошљавати људе и повећати флекибилност и мобилност тржишта рада.

Подршка туристичкоj привреди

Када се колико-толико уреде jавне финансиjе и укину се сувишна давања, држава мора да  створи простор да се повећаjу издваjања за туристичку инфраструктуру коjа су ниска у поређењу са неким другим земљама коjе се озбиљно баве туризмом. ММФ jе недавно дао оцjену да недостатак пиjаће воде и добрих путева, Постоjи оправдана забринутост да кључна грана на коjу се економиjа ослања ниjе одржива на дуг рок. Лоша реклама се далеко чуjе, и ко ће долазити само из алтруизма, ако за исти новац може имати далеко квалитетниjу услугу. Држава мора донети реалан план туристичког развоjа са акцентом на сjевер земље.

Радници мораjу бити заштићени и синдикат мора бити обавезан у сваком предузећу са преко 10 запослених. Рад на црно и неисплаћивање пореза и доприноса са зарадама треба да буду кривична дjела. Порез на приход не треба наплаћивати за плате коjе су до просjечне зараде.

- Камате у црногорским комерциjалним банкама су превисоке и имаjу карактер зеленашких. Више jе разлога за то, од системских и структурних, до шпекулатвних и криминалних, али у овом тренутку наjвећи проблем jе забрињаваjуће високи ниво ненаплативих кредита. Наиме, руководства црногорских комерциjалних банака су у току 2006, 2007, 2008 године давали огоромне износе кредита не поштуjући уобичаjне стандарде у процjени ризика и обезjеђењу кредита. За колатерал су узимане акциjе или некретнине коjе су нереално процjењиване и чиjа jе тржишна вриjедност надувана. Ми у ДФ никакве дилеме да се ради о договореним транскациjама између руководстава банака и привилегованих клиjената коjи су добиjали кредите без ваљаног покрића. Наjвећи дио од преко 1 милиjарде оваквих кредита без покрића jе завршио ван Црне Горе на приватним рачунима дужника, а у банкарским билансима остале су огромне рупе. Због тих ненаплативих кредита, повећан jе ниво обавезних резереви и банке су морале да уводе нове трошкове грађанима и привреди и да задржаваjу зеленашке камате , коjе погубно дjелуjу на опстанак малих и средњих предузећа. Наjвећа одговорност лежи на Централноj банци коjа jе толерисала лажно представљање ових ненаплативих кредита у билансима банака. Умjесто да се ови кредити третираjу као ненаплативи и да се књиже као губици, са обавезом банака да их супстуишу новим капиталом, Централна банка jе толерисала књиговодствене малверзациjе. То jе довело до смањења кредита за привреду и грађане и задржавања високих каматних стопа коjе представљаjу озбиљан проблем за нормално фукционисање пирвреде - наводи се у саопштењу.

Стратегија индустриjског развоjа

У Црноj Гори се мора осмислити озбиљна стратегиjа индустриjског развоjа, jер jе и ова пандемиjа разоткрила све слабости краткорочних привида у ослањању искључиво на туризам, што замагљуjе ону нужност болних али неопходних коренитих промена, и оставља у пепелу земљу без сопствене индустриjе, тиме и без будућности. То ствара земљу у коjоj и стране директне инвестициjе иду у некретнине, не у фабрике и производњу коjа jе неопходна, и без коjе нема одрживог раста ни просперитета друштва. У економиjи коjу води jедан проjекат - изградња деонице ауто пута Бар-Бољаре, а за коjи студиjе показуjу да неће имати довољно саобраћаjа да би оправдао огромне трошкове, нема говора о распрострањеним инвестициjама, а распрострањеност jе суштина макроекономске одрживости раста  и на коjоj треба стратешки радити.

Други велики проблем су дугови државе, гдjе комерциjалне банке радиjе кредитираjу државу, него привреду. Овакво стање jе неодрживо и води ка кризи ликвидости и солвентности привреде, смањењу привредне активности, затварању малих и средњих предузећа и повећању незапослености. С тога jе неопходно хитно трансформисати Инвестиционо Развоjни Фонд у државну развоjну банку коjа треба да обезбиjеди дугорочни капитал за финансирање инвестициjа у производњу и пољопривреду по каматама до максимално 1% годишњjе уз разумне греjс периоде.

- Сива економиjа и шверц мораjу бити енергичном акциjом свих државних органа сасjечени у кориjену. Влада ДФ би радикално промjенила однос грађана према шверцу и утаjи пореза, што jе постала одомаћена пракса. Поштовање закона, jедна третман свих грађана, регуларно пословање и плаћање пореза мораjу бити темлеj новог правног и економског патриотизма. Елиминисањем шверца, запљеном имовине стечене криминалом и конфискациjом 6,25 милиjарди УСД изниjетих из земље, напунићемо буджет и створити фер услове за тржишну утакмицу у коjоj неће бити кажњавани они коjи послуjу регуларно, а наградjивани шверцери, преваранти и утаjивачи пореза. Нова Влада  ће морати уложити огроман напор да нас угледни свjетски инвеститори почну препознавати као дестинациjу у коjоj влада сила закона, а не закон силе, криминал и корупциjа - наводи се у Медојевићевом саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 10:24