Nebojša Medojević / - FOTO: SKRINšOT
05/11/2022 u 09:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Medojević: Odbaciti Abazovićeve ucjene, dijalogom rješavati krizu

On je dodao da politički život, demokratski procesi, funkcionisanje ustavnog poretka više ne smije zavisiti od privatnih motiva i interesa jednog čovjeka

Izbor sudija Ustavnog suda je samo jedno od važnih pitanja rešavanja duboke političke i državne krize i ne bi smio biti predmet ucjena i trgovine, ocijenio je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

- Shvatam Abazoviću zabrinutost zbog istrage o švercu cigareta koja vodi do njega lično, ali sa politikom ucjena se mora prestati. Takva politika ucjena je i dovela Crnu Goru u stanje duboke političke i institucionalne krize i nastavak ovakve prakse neće riješiti problem. Naprotiv, kriza može eskalirati u destabilizaciju zemlje i haos. Imajući u vidu očiglednu namjeru Abazovića da drži čitavu Crnu Goru kao taoca svojih političkih, ali i poslovnih i privatnih interesa, ( što radi od 2020 u kontinuitetu) inicirao sam početak parlamentarnog dijaloga u cilju pronalaženja mirnog, demokratskog i održivog rešenja duboke državne krize, naglasio je Medojević.

On je dodao da politički  život, demokratski procesi, funkcionisanje ustavnog poretka više ne smije zavisiti od privatnih motiva i interesa jednog čovjeka.

- Pozivam predsjednicu parlamenta da, u što kraćem roku, pozove lidere parlamentarnih stranaka na dijalog o pronalaženju mehanizama za deblokadu političkog sistema i ustavnog poretka. S obzirom na to da se ovakve krize legitimiteta najvažnijih institucija političkog sistema mogu demokratski i mirno riješiti isključivo na fer i poštenim izborima, dijalog bi se trebao voditi o preduslovima, vremenu održavanja, spajanja sa predsjedničkim izborima, i pripremi tih izbora i deblokadi rada Ustavnog suda, tužilaštva i pravsuđa, izborom VDT, sudija Ustavnog suda i kompletiranjem Sudskog savjeta, naveo je on.

Prema Medojevićevim riječima, ovdje se radi o sistemskim fundamentalnim pitanjima funkcionisanja države i prihvatanje bilo čijeg ultimatuma, ucjena i politike “ja tebi, ti meni” je neprihvatljivo, državnički neodgovorno i mora biti odbačeno kao štetno i opasno po interese građana i države.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 19:44