/ фото: Иван Петровић Ипе
31/07/2021 u 11:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Медојевић: Основано сумњам да ће Мицкеј да увуче државу у операциjе прања новца преко криптовалута

Видjели смо да има посебну склоност ка таjним трансакциjама са новцем грађана и личним корупционашким уграђивањем у тим трансакциjама, наводи Медојевић

Министар Мицкеj планира да у оквиру свог мега-гига министарства оформи чак 21 директорат. Да не говорим колика jе глупост спаjати финансиjе и рад и социjалну политику и да то не постоjи нигдjе у свиjету, каже Небојша Медојевић, предсједник ПзП-а.

- Очигледно да jе Мицкеј добио подршку од Кривог да преузме личну контролу над свим позициjама на коjима се одлучуjе о новцу пореских обвезника. Видjели смо да он има посебну склоност ка таjним трансакциjама са новцем грађана и личним корупционашким уграђивањем у тим трансакциjама, што jе резултирало наглим хогачењем и луксузним животом. Од сиротог младог несхваћеног и неуспjелог гастарбаjтера, коjег jе министар дивље градње у Влади примио да живи код њега у кући jер ниjе имао пребиjене паре, ни кучета, ни мачета, ни гарсоњеру, ни "голфа 2", до "мерцедеса" од 100.000 еура за шест мjесеци - наводи Медојевић у саопштењу.

Медојевић истиче да је Спајић сколоност ка криминалним пословима и шпекулативним корупционашким финансиjским трансакциjама наставио кроз организациjу "шверца 940 тона цигарета преко Луке Бар у маjу, гдjе су кључни људи у Влади узели 9,4 милиона еура или 100 еура по пакету". 

- Коцкање са државним новцем и приватне и таjне аранжмане са инвестиционим банкама са куповином валутних фjучерса гдjе смо платили кинескоj банци Ексим скоро четири милиона долара више него што jе уговорна обавеза - истиче Медојевић.

По њему, ипак, наjновиjом одлуком да у оквиру свога министарства оснуjе директорат за крипто валуте превазилази све до сада виђено.

- Основано сумњам да ће Мицкеј да увуче државу у операциjе прања новца преко криптовалута коjе се сад све више користе за плаћања између транснационалних нарко-картела због анонимности актера трансакциjа.

Све значаjне међународне организациjе за борбу против транснационалних криминала указуjу на нове изазове коjи долазе из сфере трансакциjа са криптовалутама. Интерпол jе издао посебна упутства полициjским чланицама у вези снажења капацитета у откривању и спречавању финансирања организованог криминала и тероризма преко криптовалута - истиче предсједник ПзП-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

21. septembar 2021 14:19