Небојша Медојевић / -Фото: Фејсбук
04/06/2021 u 09:39 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медојевић: Прођоше цигаре, Ваистину прођоше

Спајић мора да схвати да законом о акцизама срља у огромне губитке у буџету, поручује лидер ПзП-а

Покрет за промјене (ПзП) неће подржати Закон који отвара огроман простор за додатни раст ионако превеликог шверца цигарета, поновио је лидер тог покрета Небојша Медојевић. 

Он је истакао да Влада нема подршку ПзП на закон о акцизма јер то, како тврди, води уништавању легалног тржишта и не постоји јасан план сузбијања црног тржишта.

- Поскупљењем од 50 центи по паклици отвориће се огроман простор за такозвани „мрављи шверц“ јер ће разлика у цијени у односу на Албанију, Македонију и Kосово износити преко један еуро по паклици. Не постоји служба или институција која ово може зауставити и контролисати било гдје у свијету. Физички је немогуће преконтролисати свако возило које улази у Црну Гору а при томе знамо да сваки путник може да унесе по 20 паклица цигарета- наводи Медојевић. 

Додао је да министар финансија Милојко Спајић мора да схвати да овим законом срља у огромне губитке у буџету и да се не може спиновати и говорити о томе како се чуо глас јавности.

- Став привреде и великог броја народних посланика је јасан, а то је борба против црног тржишта и његово заустављање. То је први и најефектнији корак који се мора предузети јер држава сваке године изгуби по 50 милиона еура због црног тржишта цигарета. Усвајати овакав закон о повећању акциза, са црним тржиштем од 60-80 одсто је неприхватљиво. Просјечна цијена паклице цигарета са плаћеним ПДВ и акцизом биће три еура( гдхе дрзава узима 2,5 еура ), а на улици исте цигарете се сада продају од 1,4-1.7 еура ( без плаћених ПДВ и акциза). Свако ко зна макар нешто о бизнису у дуванској индустрији, зна да су потрошачи изузетно цјеновно осјетљиви и да само један цент разлике у цијени може опредијелити куповину јефтинијих цигарета. Посебно када се ради о ситуацији да исту цигарету треба да плате на трафици два пута скупље него на улици. Без радикалног сузбијања црног тржишта цигарета подизање акциза је сулуд потез Владе. Такође, Влада мора водити рачуна да се политика пореских оптерећења на цигарета усклађује у региону да би се обесмилио “мрављи” шверц - образложио је Медојевић. 

Медојевић је такође на Твитеру у свом стилу написао да је премијер Здравко Kривокапић рекао патријарху Порфирију кад га је преварио за потписивање Темељног споразума "извини", митрополиту Јоаникију кад га је преварио за потписивање Темељног Споразума "опрости", а Милу Ђукановићу кад је преварио патријарха Порфирија и владику Јоаникија око потписивања Темељног споразума: "Прођоше цигаре, Ваистину прођоше". 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:30