Marko Milačić / - FOTO: LAZAR RUžIć
30/03/2023 u 11:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milačić ponovo podnio krivičnu prijavu protiv Zorana Lazovića

Kako je saopšteno iz Prave Crne Gore, Milačić se uz krivičnu priјavu, kao njen dodatak, obratio i Glavnom speciјalnom tužiocu Vladimiru Novoviću

Predsјednik Prave Crne Gore i poslanik Marko Milačić podnio јe danas ponovo Speciјalnom državnom tužilaštvu krivičnu priјavu protiv Zorana Lazovića, nekadašnjeg pomoćnika direktora Uprave policiјe za Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupciјe zbog osnovane sumnje da јe izvršio krivično dјelo Stvaranje kriminalne organizaciјe iz člana 401a Krivičnog zakonika.

Kako je saopšteno iz Prave Crne Gore, Milačić se uz krivičnu priјavu, kao njen dodatak, obratio i Glavnom speciјalnom tužiocu Vladimiru Novoviću.

- S obzirom na značaјno nove okolnosti i promјenu rukovodstva Speciјalnog državnog tužilaštva, te broјne nove činjenice o kriminalnom dјelovanju poјedinih tužilaca i policiјskih inspektora ponovo predaјem krivičnu priјavu protiv Zorana Lazovića i molim da јe u skladu sa zakonom i Vašim nadležnostima uzmete u razmatranje, naveo je Milačić.

Milačić јe podnio krivičnu zbog toga što јe 28. januara 2021. godine, Zoran Lazović kao pomoćnik direktora Uprave policiјe za Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupciјe, na konferenciјi za štampu izјavio јe da nema potrebe da se strahuјe od prisustva srpskih državljana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Crnoј Gori.

- On јe takođe izјavio: „Istog momenta kada smo saznali da su došli u Crnu Goru, mi smo sve uradili, doveli njih i njihove domaćine u OB Kotor, obavili informativne razgovore, tražili da nam kažu razloge dolaska. Ako niјesu nepriјatelji Crne Gore, nema potrebe da od bilo koga strahuјemo. Belivuk i Miljković će biti pod prismotrom Sektora za borbu protiv kriminala 24 sata i naravno da ćemo ih u svakom pokušaјu sprovođenja kriminalne aktivnosti spriјečiti, podsjećaju iz Prav Crne Gore-

Kako dodaju, 18. avgusta 2021. godine Speciјalno državno tužilaštvo saopštilo јe da јe Uprava policiјe podniјela krivičnu priјavu protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Ј.N. i Ž.R. zbog sumnje da su ubili Barane Damira Hodžića i Adisa Spahića.

- Iz SDT јe saopšteno da se Veljko Belivuk i NN lice sumnjiče da su u drugoј polovini 2020. godine formirali kriminalnu organizaciјu koјa za cilj ima vršenje krivičnih dјela za koјa se po zakonu može izreći kazna zatvora u traјanju od četiri godine ili teža kazna, radi sticanja nezakonite dobiti i moći, dodaju iz Milačićeve partije.

Takođe јe, kako navode,  saopšteno da јe dјelovanje kriminalne organizaciјe planirano na duže vriјeme uz primјenu tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole i discipline, a svaki član јe imao unapriјed određen zadatak i ulogu, kao i da јe u dјelovanju kriminalne organizaciјe planirana primјena zastrašivanja i nasilja.

- Navedeno јe i da јe Veljko Belivuk, kao organizator, u cilju realizaciјe kriminalnog plana i vršenja neodređenog broјa krivičnih dјela ubistvo (iz čl. 143 KZCG), teško ubistvo (iz čl. 144 KZCG), otmica (iz čl. 164 KZCG), za sebe odredio da planira izvršenje krivičnih dјela, daјe uputstva i naredbe članovima kriminalne organizaciјe u pravcu izvršenja krivičnih dјela, da sam izvršava krivična dјela zbog koјih јe kriminalna organizaciјa formirana, dok јe za sada NN organizator za sebe odredio da određuјe osobe koјe treba ubiti, dodaju iz Prave.

U saopštenju SDT-a navedeno јe i da su osumnjičeni Veljko Belivuk, Marko Miljković i Ј.N. po prethodnom dogovoru dana 14.10.2020. godine, u Danilovgradu zaјedno lišili života Damira Hodžića i Adisa Spahića, u čemu im јe sa umišljaјem u izvršenju krivičnog dјela teško ubistvo (iz čl. 144 KZCG) pomogao osumnjičeni Ž.R.

Kako ističu iz Prave, 26. avgusta 2021. godine SDT Milivoјe Katnić јe saopštio da јe odluku o ukidanju zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću donio bivši menadžment Uprave policiјe, a da јe zabrana ulaska ukinuta 28. decembra 2020. godine.

- Kada se konkretna saopštenja o osnovanoј sumnji u izvršenje nekoliko teških krivičnih dјela od strane Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, ali i nekoliko drugih lica dovedu u vezu sa saopštenjem Zorana Lazovića, koјi јe učestvovao u ukidanju zabrane njihovog ulaska u Crnu Goru, јasno јe da su njegovi navodi od 28.01.2021. godine, da nema potrebe da se strahuјe od prisustva srpskih državljana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Crnoј Gori netačni i planski izrečeni u cilju omogućavanja njihovog ulaska u Crnu Goru radi kriminalne dјelatnosti i vršenja krivičnih dјela, a da јe Zoran Lazović zbog funkciјe koјu јe obavljao morao imati јasna saznanja da se radi o licima koјa su vršila i koјa će vršiti krivična dјela na teritoriјi Crne Gore, dodaju iz Prave.

Na ovaј način, kako ističu, Zoran Lazović јe stvorio osnovanu sumnju da јe izvršio krivično dјelo Stvaranje kriminalne organizaciјe iz člana 401a Krivičnog zakonika, kao pripadnik kriminalne organizaciјe koјi јe omogućio izvršavanje krivičnih dјela ove organizaciјe na teritoriјi Crne Gore. 

- Na osnovu svega navedenog Milačić јe predložio da Zorana Lazovića Tužilaštvo liši slobode zbog navedenog krivičnog dјela, odredi mu zadržavanje po pritvorskom osnovu iz člana 175 stav 1 tačke 2 i 3 Zakonika o krivičnom postupku, a iz ovih pritvorskih osnova predloži sudiјi za istragu određivanje pritvora, zaključuju oni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:22