Jakov Milatović / - FOTO: PREDSJEDNIK
15/12/2023 u 18:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović čestitao Ireni Radović: Guvernerka će imati važnu ulogu u okončanju procesa pristupanja EU

Samo zajedničkim i sinhronizovanim radom svih se može napraviti značajan iskorak u jačanju i profesionalizaciji institucija, i da vjeruje da će današnjim izborom dati pun doprinos ostvarivanju tog cilja, istakao je Milatović

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović uputio je čestitku Ireni Radović, novoj guvernerki Centralne banke Crne Gore, koju je parlament izglasao sa 58 glasova, ističući da je  potrebno raditi na ozdravljenju ove finansijske institucije i ostvarivanju boljeg međunarodnog kreditnog rejtinga, kako bismo ostvarili povoljnije uslove za našu privredu i stanovništvo, te crnogorsku ekonomiju tako učinili konkurentnijom.

(VIDEO) Podrškom 58 poslanika Irena Radović izabana za guvernerku Centralne banke

On je kazao da će izabrana guvernerka imati važnu ulogu u okončanju procesa pristupanja EU, a aktivnosti i reforme koje se budu odvijale u CBCG u narednom periodu moraju da ojačaju ovu instituciju da bude spremna za još jedan izazov, a to je pristupanje Ekonomskoj i Monetarnoj uniji, kao krajnjoj fazi ekonomske integracije u EU.

On je naveo da Radović ima zavidne akademske reference, među najboljima koje je imao priliku da vidi u Crnoj Gori, kao i zavidno profesionalno iskustvo od više od 20 godina, uključujući i višegodišnje iskustvo na važnim rukovodećim pozicijama. 

U završnom obraćanju, Milatović je zahvalio parlamentu na konstruktivnoj raspravi i širokoj podršci koju je dobio njegov prijedlog za guvernera CBCG. Ovim je omogućeno da još jedna od najvažnijih institucija u državi bude oslobođena sjenki političkog uticaja i počne da radi u svom punom kapacitetu.

- Samo zajedničkim i sinhronizovanim radom svih se može napraviti značajan iskorak u jačanju i profesionalizaciji institucija, i da vjeruje da će današnjim izborom dati pun doprinos ostvarivanju tog cilja, istakao je Milatović.

Milatović je istakao zadovoljstvo što je u diskusiji o njegovom predlogu najavljena podrška koja nadmašuje parlamentarnu većinu. Ohrabrio je da istim elanom pristupe i ostalim pitanjima koja se tiču naše EU agende, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, i unaprjeđenja kvaliteta života svih građanki i građana Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 06:32