Jakov Milatović / foto: Mićko Vujisić
20/01/2024 u 18:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović: Crna Gora jednako pripada svima nama

Na današnji dan 1834. godine iz Rusije je na Cetinje stigla Njegoševa štamparija. Bila je to prva štamparija u Crnoj Gori poslije one Crnojevića u kojoj se štampao Oktoih, navo je Milatović

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je na društvenoj mreži X da Crna Gora jednako pripada svima nama.

- Na današnji dan 1834. godine iz Rusije je na Cetinje stigla Njegoševa štamparija. Bila je to prva štamparija u Crnoj Gori poslije one Crnojevića u kojoj se štampao Oktoih. Bila je to prva štamparija u Crnoj Gori poslije one Crnojevića u kojoj se štampao Oktoih. U prvom periodu, radom štamparije upravljao je Rus Mihail Petrov. Ljudi poput njega, Valtazara Bogišića, Vlaha Bukovca, Josipa Sladea, Jaroslava Čermaka i mnogih drugih, dolazili su u Crnu Goru i svojim djelom doprinosili njenom napretku i prosperitetu”, istakao je Milatović.

Neki od njih, kako kaže,  ostajali su ovdje do kraja života i iza sebe ostavljali potomke koji su ovu zemlju doživljavali i doživljavaju kao jedini dom.

“Crna Gora jednako pripada svima nama!”, naveo je Milatović.

On je objavom, indirektno, kritikovao izjavu poslanika Darka Dragovića iz Pokreta Evropa sad koji je juče u Skupštini kazao da poslanik Demokratske partije socijalista Oskar Huter “ne može da ima istu emociju” kakvu ima on ili ostali “autohtoni Crnogorci prema borbi naših predaka za slobodu Crne Gore”.

Huter je rekao da je njegov prađed bio doktor kod kralja Nikole, da je sahranjen uz počasti u redu zaslužnih građana Cetinja sa mačevima i činom poručnika crnogorske vojske.

Danas su se oglasili mnogi politički akteri koji su osudili Dragovićeve riječi upučene Huteru nazivajući ih "šovinističkim", a među njima su njegovi sugrađani, gradonačelnik Prijestonice Nikola Đurašković i predsjednik cetinjske URA Slavko Šole Janković. Oglasili su se i potpredsjednik DPS-a Jevto Eraković, poslanik Socijal Demokrata Boris Mugoša i mnogi drugi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

26. april 2024 14:37