Milatović i Mekači / - KABINET PREDSJEDNIKA CRNE GORE
06/03/2024 u 12:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović - Mekači: Očekuje se inkluzivan i uspješan proces reforme izbornog zakonodavstva

Predsjednik države Jakov Milatović razgovarao je jutros sa direktorom ODIHR-a Mateom Mekačijem o važnosti izborne reforme u kontekstu dalje demokratizacije naše zemlje.

Tokom razgovora su podsjetili da su prisustvo eksperata ODIHR-a, kao i izveštaji o sprovođenju izbora i stručne preporuke, ključne smjernice za unaprjeđenje izbornog procesa u Crnoj Gori.

Konstatovano je i da postoje očekivanja da će proces reforme izbornog zakonodavstva biti inkluzivan i uspješan imajući u vidu važnost ovog pitanja i za EU put Crne Gore.

Milatović je naglasio da novi Odbor za izbornu reformu koji je konstituisan krajem 2023. godine, ima težak zadatak ali i jasne smjernice budućeg djelovanja.

image

Milatović i Mekači

- KABINET PREDSJEDNIKA CRNE GORE
image

Milatović i Mekači

- KABINET PREDSJEDNIKA CRNE GORE

- Istakao je da su osnovni ciljevi za unaprjeđenje izbornog procesa u Crnoj Gori: profesionalizacija izborne administracije, bolja kontrola nad finansiranjem kampanja i zloupotrebom javnih resursa, uređivanje biračkog spiska i uvođenje otvorenih lista i individualnih kandidatura, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Crne Gore.

Na sastanku je istaknuto i da je potrebno veće učešće žena u crnogorskoj politici.

Važeće zakonodavstvo predviđa afirmativnu akciju i obaveznih 30 odsto kandidatkinja manje zastupljenog pola na izbornim listama, uz obavezu da na svaka četiri bude bar jedan kandidat manje zastupljenog pola.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 02:52