Evropa sad proslavlja uspjeh na izborima / - BOJAN GNJIDIC
30/10/2022 u 12:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nova generacija koja ce proširiti Evropu na istok

Oni predstavljaju profil koji je sada klasičan u istočnoj Evropi: mladi, obučeni na Starom kontinentu ili u Americi, duboko proevropski orijentisani i odlučno posvećeni borbi protiv korupcije

Iznenadna pojava tandema mladih ekonomista, u nedjelju, 23. oktobra 2022. godine, na opštinskim izborima u glavnom gradu Crne Gore učvrstila je tabor proevropljana i antikorupcijskih, danas sveprisutnih u metropolama Istočne Evrope. 

Oni predstavljaju profil koji je sada klasičan u istočnoj Evropi: mladi, obučeni na Starom kontinentu ili u Americi, duboko proevropski orijentisani i odlučno posvećeni borbi protiv korupcije. Tridesetpetogodišnji dvojac ekonomista Milojko Spajić i Jakov Milatović svoj politički pokret,koji je  nastao 26. juna 2022. godine, postavio je na iznenadno drugo mjesto na opštinskim izborima u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore.

Njihova "mantra"? Baviti se politikom drugačije, kao cijela generacija stručnjaka školovanih na Zapadu i vraćenih u svoje zemlje, u Crnoj Gori naravno, ali i u Bugarskoj, Rumuniji, Sloveniji, Slovačkoj. Zajednički program svih ovih novih lidera: borba protiv korupcije, približavanje Evropi i ekonomski liberalizam. 

Briljantni "povratnici" u svoju zemlju

Kada je završio maturu u rodnim Pljevljima, gradu veoma blizu granice Srbije, Milojko Miki Spajić važio je za jednog od najboljih studenata iz svoje generacije u Crnoj Gori. Otišao je da studira ekonometriju na Univerzitetu u Osaki, Japan, prošao je Univerzitet u Pekingu prije nego što se upisao na renomirani HEC-u u Francuskoj. Poliglota – koji govori pet jezika – radiće u Parizu, Tokiju, Singapuru i Njujorku.

Njegov prijatelj Jakov Milatović došao je iz Podgorice – nekadašnji Titograd, rodjen 1986. godine. Završio je najbolju gradsku srednju školu i studirao ekonomiju na Univerzitetu Crne Gore. Kao sjajan student, nastavio je studije u Čikagu, centru ekonomske misli, zatim u Beču, Rimu i Oksfordu. Kasnije će raditi za njemačku fondaciju Konrad Adenauer i u velikim bankama u Frankfurtu, Londonu, Evropskoj uniji i širom Centralne Evrope. 

Kada su se njih dvojica odlučila vratiti u Crnu Goru željeli su da ponude svoje iskustvo matici. U decembru 2020. godine, pobjedom opozicije i dolaskom na vlast premijera Zdravka Krivokapića, Spajić je imenovan za ministra finansija, a Milatović za ministra privrede. Stoga nemaju političku etiketu.

Duo je 26. juna 2022. godine kreirao "Evropa sada!" (Pokreta Evropa Sad!) oko tri glavna pitanja: borbe protiv korupcije, endemske u svim bivšim komunističkim zemljama Balkana, Evrope kojoj teže da se pridruže, i liberalizma, njihovog ekonomskog pogleda. Odraz njihovog puta na neki način je i osećaj istorije u srednjoj i istočnoj Evropi.

(radiofrance.fr)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. februar 2023 21:29