/ SA SJEDNICE ODBORA - FOTO: ILUSTRACIJA
28/12/2022 u 05:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odbor danas o kontrolnom saslušanju o ratnim zločinima

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu odlučiće o kontrolnom saslušanju o primjeni sporazuma državnih tužilaštava Crne Gore i Hrvatske o saradnji i gonjenju počinilaca krivičnih djela ratnih i zločina protiv čovječnosti i genocida

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu odlučiće danas o kontrolnom saslušanju o primjeni sporazuma državnih tužilaštava Crne Gore i Hrvatske o saradnji i gonjenju počinilaca krivičnih djela ratnih i zločina protiv čovječnosti i genocida, sa posebnim akcentom na istragu slučaja „Lora 3".

Sjednicu je sazvao predsjednik Odbora Momo Koprivica. On je kazao da je Lora "simbol ljudskog stradanja i pomračenosti uma i zapanjujućeg ćutanja institucija i nečinjenja nadležnih organa".

- Lora je zločin bez kazne. Stradali su nevini ljudi koji su prošli kroz raspeće. Surovo, beskrupulozno, varvarsko postupanje prema zarobljenicima, je ne samo nečovještvo, već brutalno gaženje međunarodnih konvencija- kaže se u saopštenju Koprivice.

Kako je naveo, u vezi sa zločinom prema pripadnicima nikšićke, šavničke i barske grupe u Lori, nije se došlo do institucionalne istine 30 godina, nije utvrđena bilo čija odgovornost kroz krivično gonjenje, niti je ostvarena bilo kakva reparacija za žrtve.

- Postavlja se opravdano pitanje šta je urađeno u primjeni sporazuma između našeg i hrvatskog tužilaštva, i ono mora napokon doći pod lupu Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu- kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, javnost ima pravo da zna sve.

- Mora se postaviti pitanje odgovornosti, ali i doći do svih relevantnih činjenica. Mora se saznati puna istina i o postupanju državnih organa. Zataškavanje, ali i ćutanje, rehabilituju zločince- kazao je Koprivica.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu, smatra on, pokazao je kapacitet, ne samo u pogledu kontrolne i nadzorne funkcije, već i u rasvjetljavanju spornih slučajeva sa kriminalnom pozadinom.

- U ovom slučaju potrebna je i saradnja sa relevantnim NVO. Pozvane će biti na parlamentarno saslušanj, i u radnu grupu koja će se baviti ovom temom. Smatram i da Odbor i Skupština, u cjelini moraju zauzeti civilizacijski odnos prema ovom zločinu- kazao je Koprivica.

On je naglasio da bez istine nema pravde niti pomirenja, i da je suočavanje sa prošlošću i ratnim zločinima preduslov izgradnje mira i međunacionalnog razumijevanja.

- Neselektivno krivično gonjenje počinilaca je imperativ pravde i vladavine prava. Svaki ratni zločin, bez obzira prema kojem narodu je počinjen, mora dobiti sudski epilog, a nijednom narodu se ne smije pripisati kolektivna krivica ili odgovornost- poručio je Koprivica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:59