An Mari Maske i Janko Odović / Ministarstvo
22/03/2024 u 19:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odović-Maske: Odnosi Francuske i Crne Gore utemeljeni na saradnji i prijateljstvu

Dobre bilateralne odnose dvije države potvrdila je i nedavno potpisana Deklaracija de Chaillot u Parizu kao temelj za dalji napredak u ostvarenju zajedničkih ciljeva u oblasti održivog razvoja, kazao je ministar Janko Odović tokom razgovora sa ambasadorkom Francuske u Crnoj Gori An Mari Maske.

Nakon nedavne posjete predsjednika Vlade Crne Gore Milojka Spajića Republici Francuskoj, gdje su istaknute ključne teme za dalje jačanje bilateralnih odnosa između dvije prijateljske zemlje, na sastanku je naglašena saradnja sa jednom od najvećih francuskih kompanija "Bouygues" u oblasti građevinarstva i infrastrukture.

- Očekuje se da će nakon potpisivanja međudržavnog Sporazuma u oblasti gradnje infrastrukture, "Bouygues" postati ključni partner u ovom sektoru. U skladu sa tim, predstavnici kompanije planiraju posjetu Crnoj Gori sredinom aprila kako bi razgovarali sa predstavnicima Vlade i relevantnih ministarstava o mogućnostima saradnje i konkretnim projektima - kazao je ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine

Tokom sastanka, Odović i Maske takođe su razgovarali o potrebi izgradnje nove bolnice u Podgorici.

- Ovo je ključni projekat za unapređenje zdravstvene infrastrukture u našoj zemlji, i očekuje se da će francuska podrška biti od suštinskog značaja u realizaciji ovog projekta - kazao je Odović.

Ambasadorka je takođe pohvalila intenciju Vlade Crne Gore i Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine povodom unapređenja ambijenta za strane investicije, što predstavlja važnu promjenu za državu. Odović je naglasio da će kroz reforme Crna Gora dodatno napredovati, a Francuska podržava i daje jasnu podršku u cilju stvaranja još bolje biznis klime.

Maske je informisala Odovića o trenutnoj potrebi proširenja kapaciteta škole francuskog jezika u Podgorici. Ministar je izrazio odlučnost da će, u skladu sa mogućnostima ministarstva, pružiti svoju podršku ovom projektu.

Odović izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom između Crne Gore i Francuske, ističući spremnost njegovog ministarstva da podrži sve inicijative koje doprinose daljem jačanju bilateralnih odnosa i unapređenju infrastrukturnih kapaciteta Crne Gore i njenom što skorijem priključenju EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:42