FOTO: Skupština / - IGOR SLJIVANCANIN
06/03/2024 u 16:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pejović: Članstvo u EU najvažniji spoljnopolitički cilj Crne Gore

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović sastao se danas sa delegacijom Parlamenta Litvanije, koju je predvodio Valdas Rakutis, predsjedavajući Grupe za interparlamentarne odnose sa državama Zapadnog Balkana.

Potpredsjednik Pejović istakao je članstvo u Evropskoj uniji kao najvažniji spoljnopolitički cilj Crne Gore, te naglasio da su državne institucije u potpunosti usmjerene na što skorije dobijanje IBAR-a.

To bi, po njegovim riječima, omogućilo da u drugoj polovini 2024. godine Crna Gora privremeno zatvori neka od pregovaračkih poglavlja i dodatno se približi članstvu u EU.

Pejović je iskazao nadu da će Litvanija nastaviti da pruža kontinuiranu i snažnu podršku naporima Crne Gore usmjerenim na postizanje članstva, te podvukao da su evropske integracije jedno od rijetkih političkih pitanja oko kojeg u Crnoj Gori postoji društveni konsenzus, kako među građanima tako i među političarima.

Šef delegacije litvanskog parlamenta Valdas Rakutis pohvalio je posvećenost crnogorske administracije reformama, te istakao spremnost Litvanije da pruži ekspertsku podršku na putu ka članstvu u EU. Istakao je da, iako geografski udaljene, Crna Gora i Litvanija imaju značajan potencijal za razvoj ekonomskih odnosa u oblasti turizma, energetike i infrastrukture.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o mogućnostima koja pružaju sredstva namijenjena Crnoj Gori kroz Plan rasta za Zapadni Balkan, a kojim je za našu državu opredijeljeno oko 400 miliona eura u periodu do 2027. godine.

Dodatno, razgovarali su i o trenutnoj društveno-političkoj situaciji u Crnoj Gori, te mogućnostima za dodatno unaprjeđenje saradnje između parlamentaraca dvije države.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:35