Anđela Peković
04/06/2023 u 17:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Peković: Za moćnu državu koja ima još moćniju socijalnu politiku tražimo vaše povjerenje

Smatramo da u državi ima za sve dovoljno, ali da sada iz našeg zajedničkog dobra uzimaju samo oni koji su privilegovani, te se bogate smatrajući da smo mi ostali nesposobni, ali i nebitni, naglašava Peković

Siromaštvo u Crnoj Gori svi osjećamo i vidimo oko sebe. Čak i najbogatiji među nama su ga osjetili barem onda kada su morali u bolnicu zbog sebe ili zbog nekog sebi dragog. I pored činjenice da su u riziku od siromaštva svako treće dijete i svaka četvrta odrasla osoba u Crnoj Goru, mi i dalje nema strateški okvir za smanjenje siromaštva, kazala je Anđela Peković, kandidatkinja za poslanicu koalicije,,Hrabrose broji!”.

Sve to, ocjenjuje ona, traje predugo, i produbljuje nesigurnost i strah.

- Svaki dan vidimo ili čujemo za nekoga ko krpi kraj s krajem, nekima uspije, a većini ne. Zato je za nas važna država i od nje očekujemo mnogo, posebno kada govorimo o borbi protiv siromaštva i socijalnoj politici, dodala je.

Ističe da je država skup svih nas, naša zajednička i najveća vrlina i “ona mora da zna, osjeti i pomogne svima koji ne mogu sami”.

- Na tome smo insistirali i zato za moćnu državu koja ima još moćniju socijalnu politiku tražimo vaše povjerenje na ovim izborima. Smatramo da u državi ima za sve dovoljno, ali da sada iz našeg zajedničkog dobra uzimaju samo oni koji su privilegovani, te se bogate smatrajući da smo mi ostali nesposobni, ali i nebitni, naglašava Peković.

Na ovim izborima, poručuje ona, jasno ćemo reći da su “oni mafija i lopovi, te nikako ne uspješni privrednici”, a da smo mi, dodaje, časni i pošteni ljudi koji smo dočekali slobodu za koju smo se sami izborili.

- Jasno ćemo reći i da je vrijeme poštenih pred nama, te da će svako ko živi od svog rada moći konačno da živi dostojanstveno u Crnoj Gori. Jasno ćemo reći i da niko ne smije ostati sam, da će država kao i do sada pomoći svakome ko ne može sam, ko nema mogućnosti, ali i zdravlja da se sam izbori za pristojan život, rekla je Peković.

Peković je istakla da su se na izbroima obavezali da će se boriti protiv siromaštva, smanjiti nejednakosti, zapošljavati…

- Na ovim izborima obavezujemo se da ćemo se: Boriti protiv siromaštva i socijalne isključenosti, posebno djece, uz poboljšanje sistema socijalne i dječije zaštite, posebno u odnosu na ranjive grupe; Smanjiti nejednakosti u državi, da ćemo jačati srednji sloj stanovništva; Promijeniti i unaprijediti politiku ravnomjernog regionalnog razvoja; Spriječiti nastanak novih kategorija siromašnih; Zapošljavati i zapošljavanje učiniti dostupnim za sve one koji se bore i obrazuju, kazala je ona.

Dalje navodi da su se obavezali da će obezbijediti modernu i socijalnu politiku stanovanja.

- Socijalne naknade i usluge dodijeliti samo onima kojima su stvarno potrebne, te da ćemo zloupotrebe i korupciju sankcionisati; Da ćemo brinuti za stare, bolesne i sve one koji nisu radno sposobni. Raditi na povezivanju sa EU fondovima koji pomažu strateškim aktivnostima na nivou socijalne poltike, navela je Peković.

Podsjetila je, pred izbore 11. juna naše cijenjene građane i građanke, na to šta su obećali, a šta, kaže, ispunili na području socijalne politike.

- 125.000 djece je primilo dječiji dodatak, a 70.000 osnovaca dobilo besplatne udžbenike. 40.322 penzionera je primilo jednokratnu novčanu pomoć, a 17.000 minimalnu penziju od 259.95 eura. 15.000 majki troje i više djece ponovo ima pravo na naknadu, a 7.114 roditelja je primilo naknadu za novorođenčad u iznosu od 900 eura. 3.438 studenata je primilo studentski kredit, a 3.000 građana 100 odsto uvećane staračke naknade. 80 odsto su povećane minimalne zarade, navodi Peković.

Borba protiv siromaštva je, ističe ona, nešto za šta se zalažu kroz temeljni politički rad.

- Ukoliko mislite isto, na izborima zaokružite broj 13, da zajedničkim naporima, solidarno, radimo na iskorjenjavanju siromaštva u našoj zemlji, zaključila je Peković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:42