sa sjednice Odbora / - SA SJEDNICE ODBORA
31/07/2022 u 15:13 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Političke partije urušile pravni sistem: Sudski savjet, Ustavni sud i Evropska unija na čekanju

Momo Koprivica kaže da je informisan da ne postoji kvalifikovana većina za imenovanja u Sudskom savjetu jer ni aktuelna parlamentarna većina nema adekvatan dogovor u pogledu postizanja kvalifikovane većine

Evropske integracije Crne Gore ušle su u ćorsokak jer su se političke partije "dogovorile" da se ne mogu dogovoriti oko nekoliko važnih pitanja za koja je Evropska unija očekivala da će biti brzo riješena i da će to biti notirano u izvještaj o napretku Crne Gore koji rade eksperti Evropske komisije, a koji će biti objavljen polovinom oktobra.

Odbor za politički sistem Skupštine i Ustavni odbor nisu uspjeli da odaberu kandidate koji bi popunili upražnjena mjesta u Ustavnom sudu i Sudskom savjetu.

Sjednica odbora ipak je sinoć kasno održana, ali su predstavnici Demokratskog fronta saopštili da na plenumu neće glasati za Sudski savjet jer nije ispunjeno obećanje premijera Dritana Abazovića da će biti potpisan Temeljni ugovor.

– Evo i večeras smo čuli od predstavnika DPS-a da Temeljni ugovor neće biti potpisan. Naš predlog je da se ne održava sjednica dok ne bude potpisan Temeljni ugovor. Ako bude potpisan, Sudski savjet će imati većinu u plenumu i od preko 70 poslanika – saopštili su predstavnici DF-a Slaven Radunović, Jovan Vučurović i Predrag Bulatović. I potpredsjednica parlamenta Branka Bošnjak smatra da sjednica nije trebalo da se održi, već da se da vremena političkim partijama da postignu dogovor.

Koprivica: Znamo da ne postoji potrebna većina

Kao predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, imao sam priliku da se upoznam sa veoma neodgovornim sadržajem razgovora i dijaloga koji je vođen na kolegijumu kod predsjednice Skupštine Crne Gore, kazao je Momo Koprivica, poslanik Demokratske Crne Gore.

Kako je saopštio nakon sjednice kolegijuma, informisali su ga da ne postoji kvalifikovana većina za imenovanja u Sudskom savjetu, pogotovo jer ni aktuelna parlamentarna većina nema adekvatan dogovor u pogledu postizanja kvalifikovane većine.

– To čini njihovu odgovornost posebno izraženom, imajući u vidu da je jedan od ključnih prioriteta proklamovanih javno prilikom formiranja 43. Vlade upravo bila deblokada pravosuđa i pravosudna imenovanja, do čega nijesu uspjeli da dođu. Ujedno, šefovi klubova poslanika parlamentarne većine od mene traže da sazovem sjednicu Odbora za politički sistem iako su svjesni da nema dogovora o pravosudnim imenovanjima, i to po principu "ako sjednica propadne, nikome ništa". Sjednicu sam zakazao da ne bude da opstruiram proces – kazao je Koprivica.

Odbor je Skupštini dostavio predlog da članovi Sudskog savjeta budu Dragan Šoć, Radoje Korać, Fikret Kurgaš i Nebojša Vučinić.

Kada je u pitanju Ustavni sud, nijedan od predloženih kandidata za izbor četiri sudije na osnovu tri javna poziva nije dobio potrebnu većinu na sjednici Ustavnog odbora. Iako je GP URA podržala kandidaturu Branislava Radulovića, poslanica te partije Suada Zoronjić je na odboru bila uzdržana.

Interesantno je da je predsjednica Ustavnog odbora iz redova DF-a Simonida Kordić izjavila da su polovična rješenja loša i ne dovode do cilja funkcionalnog Ustavnog suda.

Tako se dogodilo da je ono oko čega su sve političke partije davno, makar na papiru, postigle kosenzus, a to je Evropska unija na čekanju, isto kao i Ustavni sud i Sudski savjet, samo što je pitanje da li će EU imati više strpljenja za nas.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 20:19