Оана Кристина Попа
15/07/2021 u 15:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Попа: Црна Гора може пуно да допринесе европском културном идентитету

ЕУ подржава пројекте који унапређују квалитет живота локалних заједница

 Шефица Делегације ЕУ у Црној Гори, амбасадорка Оана Кристина Попа, разговарала је данас са руководством локалне самоуправе и пројектним партнерима у Котору о реализацији ЕУ пројеката који доприносе заштити природног и културног насљеђа, унапређењу креативних индустрија и туристичком развоју града. Приликом своје прве званичне посјете Котору, амбасадорка је обишла објекат Старог затвора, који је уз финансијску подршку Европске уније, у износу од 1,3 милиона еура, обновљен и претворен и умјетнички центар. Овај умјетнички центар, чије се отварање ускоро очекује, окупљаће у годинама који долазе бројне домаће и међународне умјетнике.

Амбасадорка Попа је, претходне вечери, присуствовала отварању Котор Арт Фестивала. Саопштила је, тим поводом, да је Делегација ЕУ ове године са задовољством финансијски подржала организацију ове значајне манифестације која већ годинама у Црној Гори окупља импресиван број домаћих и међународних умјетника.

-За ЕУ је веома важно да улаже у креативне индустрије, који су моћан генератор радних мјеста и економских прилика, нарочито за талентоване младе људе. Наставићемо да подржавамо креативне индустрије и због њиховог пресудног значаја у окупљању заједница и стварању осјећаја заједничког европског идентитета, културе и вриједности-саопштила је шефица Делегације ЕУ. 

Амбасадорка је оцијенила да 

-Имате и богату културну баштину и многе надарене савремене умјетнике који то доказују- додала је.

Европска унија у Котору такође финансира пројекте који подржавају црногорски туризам и мала и средња предузећа, која су нарочито тешко погођена кризом изазваном корона вирусом. У Институту за биологију мора, ЕУ финансира значајно научно истраживање чији је циљ да унаприједи процес производње и конкурентност узгајања шкољки у Црној Гори. “Надамо се да ће ово истраживање помоћи у стварању нових радних мјеста и важних нових пословних прилика на црногорском приморју“.

ЕУ ће такође подржати даљи развој Которског акваријума, који је значајан нови сегмент у туристичкој понуди Црне Горе.

-Овдје у Котору, као и у многим другим мјестима широм Црне Горе, постоје бројне инициативе које унапређују животе људи у локалним заједницама. ЕУ ће наставити да подржава те напоре, који су важна покретачка снага на путу приступања Црне Горе Европској унији- закључила је амбасадорка.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 06:29