/ - FOTO: SKUPšTINA
16/01/2024 u 18:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Popović razgovarala sa Tamano: Poštovati međunarodno humanitarno pravo

U svakom ratu, djeca i žene sa obije strane su ugrožene, mi smo tu da pomognemo svakoj ženi i svakom djetetu da na našem primjeru pokažemo kako žene mogu da se slože i pomognu jedna drugoj, zaključila je Popović

Pridružujemo se svim porukama kojima se fokus stavlja na poštovanje međunarodnog humanitarnog prava, zakona ratovanja i postizanje održivog primirja, poručila je potpredsjednice Skupštine Crne Gore, Zdenke Popović.

Ona je to saopštila  sa današnjeg bilateralnog sastanka sa  predsjednicom Odbora za unaprjeđenje statusa žena i rodne ravnopravnosti Izraela, Pinom Tamano, koji se održao u Davosu u okviru Svjetskog ekonomskog foruma.

 - Crna Gora je konzistentna u svom stavu da Izrael ima pravo na samoodbranu, ali u okviru međunarodnog humanitarnog prava i zakona ratovanja -  istakla je Popović.

- Potvrđujem naše pravo na samoodbranu i zahvaljujem se na podršci u ovom teškom momentu - dodala je Tamano.

Odgovorivši na pitanje Tamano "Šta se može uraditi da bi se unaprijedio status žena pomoću instrumenata Parlamenta?", Popovoć je na primjeru Crne Gore istakla da su poslanice 28. saziva Skupštine Crne Gore ponovo formirale Ženski klub, koji se posvećeno bavi pitanjima rodno zasnovanog nasilja, socio-ekonomskog osnaživanja žena, njihovim položajem na trištu rada i zdravstvenom zaštitom te da je važan cilj Ženskog Kluba i suočavanje sa kampanjama klevete, govora mržnje i rodno zasnovanog nasilja nad ženama u politici i javnom životu, na čiji porast, nažalost, ni Crna Gora nije imuna.

- Pohvaljujem vaše napore i dostugnuća u oblasti rodne ravnopravnosti i pozivam Vas da zajedno sa Ženskim klubom posjetite Izrael kako bismo se zajedno bavile ovim veom važnim pitanjem - saopštila je Tamano.

- Važno je istaći i da je u 27. sazivu izmijenjen Poslovnik Skupštine Crne Gore koji sada propisuje da jedno potpredsjedničko mjesto mora biti garantovano ženama - dodala je Popović.

- U svakom ratu, djeca i žene sa obije strane su ugrožene, mi smo tu da pomognemo svakoj ženi i svakom djetetu da na našem primjeru pokažemo kako žene mogu da se slože i pomognu jedna drugoj -zaključila je Popović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 11:19