Предраг Поповић / - скриншот РТВ Никшић
20/06/2022 u 15:15 h
Sanja PrelevićSanja Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Поповић за "Дан": Све против чега су ДПС и СДП треба прихватити

Ситуација у Црној Гори је таква да ако урадите супротно од оног што предлажу Демократска партија социјалиста, а нарочито Социјалдемократска партија, нећете погријешити, казао је Поповић у разговору за „Дан“

Оправдање да не треба ући у „Отворени Балкан“ зато што је приоритет Црне Горе чланство у ЕУ, а да је овај пројекат препрека на том путу, дјелује прилично неувјерљиво, посебно када имамо у виду снажну подршку САД и ЕУ, каже Поповић Бивши предсједник Народне странке и некадашњи потпредсједник Скупштине Предраг Поповић сматра да би било добро да Влада подржи улазак Црне Горе у „Отворени Балкан“, јер сама чињеница да Демократска партија социјалиста и Социјалдемократска партија нису за то говори да се ради о доброј иницијативи.

– Искрен да будем, није ми било јасно зашто је Кривокапићева влада била против ове иницијативе. Оправдање да је то због тога што је приоритет Црне Горе чланство у ЕУ, а да је овај пројекат препрека на том путу, дјелује прилично неувјерљиво, посебно када имамо у виду снажну подршку Сједињених Америчких Држава и Европске уније. То ми, заправо, више говори да ће пут Црне Горе, али и цијелог Западног Балкана ка ЕУ, бити дужи од очекиваног – казао је Поповић у разговору за „Дан“.

Смаиловић: Малтретирања на граници са Србијом су ваљда "Отворени Балкан"

Посланик Бошњачке странке Амер Смаиловић тврди је да је по ко зна који пут задржан и претресан на граничном прелазу Републике Србије. Он је објаснио шта се догодило.

– Овог пута у 00.20, са породицом, на граничном прелазу Шпиљани, дуже од 45 минута. Такође сам и данас приликом уласка доживио непријатност од стране граничне полиције Србије, која је детаљно претресла ауто и задржала ме на прелазу дуже од једног сата – написао је он јуче на свом фејсбук профилу. Како је додао, наставља се пракса која се већ годину дана спроводи од стране Србије према политичким представницима Бошњака у Црној Гори, али и према осталим посланицима.

– Разлог је познат – Резолуција о геноциду у Сребреници коју смо усвојили у Скупштини Црне Горе. Ваљда је ово тај „Отворени Балкан“, откуд знам…– навео је Смаиловић. 

Он истиче да није еврофанатик и да је веома критички настројен у односу на ЕУ, али ако је више него доминантна подршка грађана Црне Горе приступању ЕУ, онда би и понашање челних људи Владе морало бити избалансираније.

– Као и ова некритичка подршка Владе Црне Горе Украјини, иако би, сасвим извјесно, већинска подршка грађана таквој једној, готово хистеричној подршци изостала. Но, то су наши проблеми. Зато би ову нову иницијативу требало озбиљније размотрити, јер дјелује да је она ипак нека врста замјене за брзо чланство у ЕУ. Када би одлуку о брзини приступања доносиле земље претенденти, а не ЕУ, онда би суздржаност према овом пројекту била и разумљива. Али, није тако. Правила и одлуке доноси ЕУ. Зато сам мишљења да би Црна Гора, али и Босна и Херцеговина, требало да приступе овом пројекту – рекао је Поповић.

Нема брзог учлањења у Европску унију

Поповић каже да нон-пејпер француског предсједника Емануела Макрона није никаква новина и да Француска одавно тражи тајм-аут у приступању нових чланица које не задовољавају услове прописане њиховом агендом о приступању. – ЕУ је својевремено направила озбиљну грешку учлањењем Румуније и Бугарске, због чега су имали вишедеценијске проблеме. Сада, опет из истих разлога, гура се у чланство чак и Украјина. То овога пута не раде најразвијеније и најутицајније чланице ЕУ, већ, у првом реду, Пољска, али и прибалтичке државе, као и земље бившег комунистичког блока, чији утицај овим нон-пејпером Француска жели да неутралише, тачније заустави на „прихватању кандидатуре Украјине“. Нема сумње да ће у томе успјети, тако да су надања о брзом учлањењу земаља тзв. западног Балкана у ЕУ нереална, а још више очекивања да ће тренутна геополитичка криза промијенити приоритете у односу на ово питање. Слиједи нова геополитичка подјела свијета, на коју ћемо се морати навикнути, ако већ на њу не можемо утицати. Зато би се њоме требало много озбиљније позабавити. Није вријеме за јефтине политичке скечеве и перформансе – истакао је Поповић. С

Он је додао да га и то што су ДПС и СДП против ове иницијативе додатно увјерава да би је требало подржати.

– Ситуација у Црној Гори је таква да ако урадите супротно од оног што предлажу Демократска партија социјалиста, а нарочито Социјалдемократска партија, нећете погријешити. Црна Гора је њиховом политиком постала једно затворено друштво, пуно унутрашњих противурјечности, неразумијевања, па чак и сукоба. И то на свим нивоима и међу свим друштвеним групама, било оним социјалним, националним, вјерским. Обриси те и такве политике најбоље су рефлектовани у оној готово уличарској поруци Ранка Кривокапића Сергеју Лаврову. Ма шта да мислите о политици Русије, ако се једна Њемачка или Франуска труде да у комуникацији са том суперсилом задрже дипломатски рјечник, онда је сувишно и помињати како би требало да се понашају мале државе, које немају утицаја на глобалном политичком плану, а њихови политички представници ама баш никаквог на домаћој политичкој сцени. Мислио сам да је тешко водити сегмент спољних послова горе од претходног министарства, али изгледа да, нажалост, може – закључио је Поповић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 22:09