/ Krupne optužbe - foto: Željko Šapurić
10/01/2024 u 17:34 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predsjednik nikšićke NVO: PES destabilizuje potreba biranja između Jakova i Milojka

Perović smatra da su se još od samih izbora mogle identifikovati razlike u stavovima Spajića i Milatovića, što se na kraju moralo negativno odraziti na unutrašnju klimu ove političke partije

Politička mimoilaženja predsjednika države Jakova Milatovića i predsjednika Vlade Crne Gore Milojka Spajića donose posljedice za Pokret Evropa sad (PES) i destabilizuju lidersku poziciju u izvršnoj vlasti u odnosu na početnu poziciju, ocijenio je u razgovoru za "Dan" direktor nikšićkog Ekološkog pokreta "Ozon" Aleksandar Perović. 

Perović smatra da su se još od samih izbora mogle identifikovati razlike u stavovima Spajića i Milatovića, što se na kraju moralo negativno odraziti na unutrašnju klimu ove političke partije.

– Nije iznenađenje da se u PES-u između dvojice lidera dešavaju mimoilaženja, što neminovno donosi posledice po tu partiju. Naime, od predsjedničkih izbora u javnosti se primjećuju drugačiji stavovi Milatovića i Spajića, a svakako i drugih medijski najzastupljenijih predstavnika PES-a, što je najava različitih vizija šta ta partija treba da ponudi i sa kim treba da ispuni ono obećano građanima. Mislim i da kao i sve nove partije koje naprave izborni uspjeh, bilo je izvjesno da će se to odraziti negativno na unutrašnju atmosferu, jer je teško pomiriti ambicije pojedinaca koji smatraju da su zaslužni za uspjeh i vide se kao lideri – kaže Perović.

Krupne optužbe

PES je Milatovića optužio da nepotpisivanjem zakona čuva stranu bivšem premijeru Dritanu Abazoviću i Odboru direktora Elektroprivrede koje je izabrala Abazovićeva vlada, kao i da time otvara put da na namještenom konkursu izaberu novog izvršnog direktora u punom mandatu, a po mjeri bivšeg premijera.

I ne samo to, stranka je svog zamjenika predsjednika optužila da odlaganjem primjene zakona ostavlja prostor za sumnju u politički motiv sa ciljem sabotiranja nove parlamentarne većine.

Ovakvo saopštenje samo je podgrijalo ranije sumnje da između predsjednika PES-a Milojka Spajića i zamjenika predsjednika Jakovam Milatovića postoji veliko neslaganje.

Uoči predsjedničkih izbora identifkovale su se prve nesuglasice kada je plan da Spajić bude kandidat za predsjednika onemogućen objavom srpskih vlasti da ima i državljanstvo Srbije, što je bilo prikriveno od crnogorske javnosti. Na parlamentarnim izborima, takođe se uočila konfrontacija u njihovim stavovima kada se Milatović zalagao za zajednički nastup sa Demokratama i pokretom URA, dok je Spajić bio za samostalan nastup. Posebna bura je pokrenuta kada je Spajić najavio da za lidere bivšeg DF-a nema mjesta u novoj vladi.

– Sva ta dešavanja i konfrontacije dovele su do problema brojnosti partije, do osipanja članstva i podrške biračkog tijela prije svega, što uzročno-posledično destabilizuje lidersku poziciju u izvršnoj vlasti u odnosu na početnu poziciju. To znači i veće izazove za samu partiju da zadrži dovoljan broj kadrova potrebnih za donošenje odluka od čega zavisi i kako će biti realizovan program na kojem su dobili izbore – kaže Perović.

Perović navodi da će vrijeme pred nama pokazati u kojoj mjeri će program predstavljen građanima u toku predizborne kampanje doživjeti promjene u toku realizacije, "što je za očekivati jer od obećanja do ostvarenja vidljivih i mjerljivih rezultata potrebno je raditi posvećeno".

Inače, odavno se u javnosti spekuliše da se Jakov Milatović i Milojko Spajić ne slažu, a u posljednje vrijeme sve je kulminiralo kada je predsjednik Crne Gore odbio da potpiše tri zakona, Zakon o izmjeni i dopunama Zakona o privrednim društvima, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskim komunikacijama.

Za svaki zakon predsjednik Crne Gore Jakov Milatović naveo je obrazloženje zbog čega je pojedini zakon potrebno doraditi. To je izazvalo buru negodovanja samo u njegovoj partiji Pokretu Evropa sad, dok se ostale članice vladajuće koalicije o tome nisu izjašnjavale.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 20:36