Maida Gorčević / FOTO: Đorđe Cmiljanić
28/04/2024 u 14:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gorčević na neformalnom sastanku ministara evropskih poslova

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević učestvovaće na neformalnom sastanku ministara evropskih poslova (GAC), koji će naredna dva dana biti održan u Briselu.

Kako se navodi u platformi za učešče Gorčević, u fokusu sastanka biće promovisanje i jačanje mehanizama vladavine prava.

- Najavljani sastanak biće prilika da se razmijene mišljenja o pitanjima vezanim za regionalnu saradnju, izgradnju povjerenja, identifikaciji izazova i procesu ubrzavanja evropskih integracija - piše u dokumentu, prenosi MINA.

Gorčević: Vukićević iznijela stav stvoje stranke, podržaćemo ulazak Kosova u Savjet Evrope

- Učešće na GAC-u prilika za uspostavljanje bližih odnosa i dublje saradnje između Evropske unije (EU) i država Zapadnog Balkana, jačanje pozicije i vidljivosti Crne Gore na međunarodnom planu i dalju afirmaciju Crne Gore kao pouzdanog partnera - navodi se u platformi.

Ističe se da je zajednička obaveza EU i država regiona da održe zamah proširenja, te da će Crna Gora naredni period iskoristiti za ubrzane reforme.

U platformi se navodi da će učešće Gorčevič biti prilika za predstavljanje trenutnog stanja u procesu pridruživanja Crne Gore EU, budućih aktivnosti u vezi pripreme i sprovođenja Reformske agende za Instrument EU za reformu i rast, i dalju promociju napretka i rezultata Crne Gore u procesu evropskih integracija.

- U prisustvu zvaničnika EU, Crna Gora ima šansu da predstavi dobre rezultate u u oblasti vladavine prava, sprovođenju neophodnih reformi i intenzivnom tempu realizacije aktivnosti u poglavljima 23 i 24, sa ciljem konačnog dobijanja IBAR-a, te uvođenja Crne Gore u finalnu fazu pregovarackog procesa - zatvaranje poglavlja - kaže se u platformi.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 03:54