Miloš Radinović / - FOTO: DNP
25/03/2024 u 13:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radinović odustao od kandidature za ambasadora u Moskvi

Miloš Radinović, koga je Demokratska narodna partija (DNP) predložila za ambasadora Crne Gore u Moskvi, odustao je od dalje procedure za imenovanje na tu funkciju.

Radinović je u pismu lideru DNP-a Milanu Kneževiću podsjetio da je procedura po kojoj se donosi rješenje o imenovanju u toku i da se nalazi u odgovarajućim državnim institucijama.

Kako je naveo, predlog DNP-a je prihvatio "kao sin Crne Gore" u kojoj je rođen i proveo djetinjstvo, čija imena nose njegova djeca i u kojoj su korijeni njegove porodice, uža i šira rodbina i grobovi predaka.

- Obzirom da sam završio diplomatiju na državnom univerzitetu u Rusiji u kojoj već dugo živim sa porodicom, prihvatajući Vaš predlog vodio sam se, prije svega, željom da u okviru svojih mogućnosti, sa mjesta ambasadora pomognem procesima normalizacije crnogorsko-ruskih odnosa - rekao je Radinović.

On je dodao da su odnosi Crne Gore i Rusije, nažalost, veoma ozbiljno poljuljani, kako je ocijenio, prije svega na štetu Cme Gore.

(FOTO) DFC: Predlaganje Radinovića za ambasadora najnoviji primjer direktnog suprotstavljanja strateškom opredjeljenju Crne Gore

Radinović je kazao da od dalje procedure po imenovanju za ambasadora Crne Gore u Rusiji odustaje budući da ima informacije da njegovo moguće imenovanje izaziva i razne negativne opservacije, pogrešna tumačenja o namjerama, a moguće i politička raznoglasja.

- S obzirom na osjetljivost teme i vremena u kome živimo, a naročito imajući u vidu stepen zavistnosti za donošenja ovakvih rješenja i od adresa koje imaju ozbiljan uticaj na Crnu Goru - obavještavam Vas da odustajem od dalje procedure po imenovanju za ambasadora Crne Gore u Rusiji - naveo je Radinović.

On je istakao i da odustaje s obzirom da je utisak da uloga ambasadora u Moskvi može i dalje ostati svedena na puku formalnost i „stražarenje vrata“ ambasade.

- Što ni u kakvoj formi ne odgovora ni mojoj životnoj poziciji, ni mom shvatanju rada, bilo koje, a naročito ne ambasade Cme Gore u Rusiji - istakao je Radinović.

On je zahvalio Kneževiću na ukazanoj časti i povjerenju, kao i predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću na nedavnom susretu u kojem je imao mogućnost da u iznese stav o stanju crnogorsko-ruskih odnosa.

- Kao neko ko je vaspitan u duhu ljubavi, tradicije i patriotizma prema našoj Crnoj Gori, bio sam uvjeren da i moja ljubav prema Rusiji, a koju, siguran sam, dijelim sa većinom građana Crne Gore, ne treba da bude smetnja imenovanju na mjesto ambasadora u Moskvi. Naročito u vrijeme porušenih mostova među našim državama - rekao je Radinović.

Kako je kazao, izgleda da se prevario i da je to više mana, nego preporuka.

Radinović je budućem ambasadoru Crne Gore u Moskvi poželio uspješan rad i svako dobro.

- U nadi da će biti dostojan onih vjekova koji su most bratstva među našim narodima sagradili davno do nas - naveo je Radinović.

On je naglasio da je svako drugo stanje osim bratskog u odnosima izmedu Crne Gore i Rusije neprirodno i kratkotrajno.

- U svakom slučaju hoću da Vas uvjerim da će u meni i mojoj porodici, u okvirima naših mogućnosti, Crna Gora, kao i do sada, imati jednu svoju malu, skromnu, toplu adresu u Rusiji, čija će vrata uvijek biti otvorena za svaku dobru inicijativu, dobre misli i djela koja dolaze iz naše rodne grude - poručio je Radinović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:03