/ foto: IVAN PETROVIC-IPE
16/02/2023 u 09:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radnička partija: Radnici Telekoma ponosno brane svoja prava, tužilaštvo da napravi izviđaj

Podržavamo ovaj vaninstitucionalni vid borbe radnika Telekoma, trudićemo se da pomognemo, poručuju iz partije Maksima Vučinića

Radnici Telekoma dostojanstveno i ponosno brane svoja radnička prava, saopštila je Radnička partija, na čijem je čelu Maksim Vučinić. 

Saopštenje partije prenosimo u cjelosti: 

Podržavamo ovaj vaninstitucionalni vid borbe radnika Telekoma. 

Takođe, u narednom periodu ćemo se truditi da kroz dostupne grane vlasti pomognemo radnicima Telekoma. 

To podrazumjeva prije svega kontrolnu ulogu parlamenta, kao i promjenu zakona, kako bi se država izborila sa poslodavcima koji ne poštuju prava radnika.

Radnici u Crnoj Gori i dalje su u nemilosti između interesa krupnog kapitala i trulih djelova državnog aparata. Ova njihova borba za očuvanje kolektivnog ugovora i poboljšanje uslova rada je borba za principe, socijalnu pravdu i prava svih zaposlenih u Crnoj Gori. 

Grubo kršenje prava na štrajk od strane menadžmenta telekoma, mora biti sankcionisano.

Radnici koji su u štrajku nalaze se na udaru brutalnog pravnog nasilja i njihov štrajk se pokušava ugušiti metodama koje Ustav i zakon ove države striktno zabranjuju.

Flagarntan primjer je da imamo menadžment jedne multinacionalne kompanije, koji tokom štrajka angažuje zaposlene iz povezanih kompanija (drugih pravnih lica) i preko Agencije za privremeno ustupanje zaposlenih, za obavljanje redovnih poslova koje obavljaju zaposleni koji su u štrajku.

Tako menadžment, koristeći usluge lica koja nijesu zaposlena u Crnogorskom Telekomu (štrajkbrehera), na direktan način sprječava zaposlene da ostvare svoje Ustavom, domaćim i međunarodnim zakonodavstvom garantovano pravo na štrajk.

Pozivamo tužilaštvo da reaguje po trvrdnjama radnika i napravi izviđaj u Telekomu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:08