Filip Radulović i Oliver Varhelji / - XAVIER LEJEUNE
24/01/2024 u 09:52 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radulović–Varhelji: Nadamo se zatvaranju poglavlja 14 i 21 do kraja 2025. godine

Očekujemo da će EU nastaviti da podržava Crnu Goru bilo podrškom strukturnim reformama ili finansiranjem velikih projekata, rekao je Radulović

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva posvećeno je ispunjavanju svih obaveza u pregovaračkim poglavljima 14 i 21, koja se odnose na saobraćajnu politiku i Trans-evropske mreže, kazao je ministar Filip Radulović tokom sastanka sa komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem u Briselu.

- Uvjeren sam da ćemo ta dva poglavlja zatvoriti do kraja 2025. godine. Očekujemo da će EU nastaviti da podržava Crnu Goru bilo podrškom strukturnim reformama ili finansiranjem velikih projekata - rekao je Radulović.

Ministar je istakao da će Crna Gora u februaru kandidovati tri projekta za Western Balkans Investment Framework (WBIF) za šta očekuje podršku Evropske komisije.

Radulović i Varhelji su istakli značaj infrastrukturnog povezivanja zemalja regiona.

- U periodu pristupanja EU zemljama Zapadnog Balkana je nužno da se kvalitetnije povežu jer će to omogućiti brži ekonomski rast svih zemalja. Bolja povezanost Zapadnog Balkana i Evropske unije učiniće Region konkurentnijim što će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta - kazao je ministar.

Radulović i Varhelji su stavili akcenat na značaj valorizacije Luke Bar koja se može postići samo daljim ulaganjem u drumske i željezničke saobraćajnice.

Tokom radne posjete Briselu ministar se sastao sa generalnim direktorom DG Reform Mariom Navom i generalnom direktoricom DG Move Magdom Kopčinskom. Ministar je o budućim investicionim projektima razagovarao sa šefom Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju Majklom Milerom kao i sa šefom Jedinice D5 za regionalne programe Zapadnog Balkana i Ekonomski investicioni plan u Evropskoj komisiji Holgerom Šroderom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:48