Демократска партија социјалиста / - ДПС
18/06/2022 u 17:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СМ ДПС Никшић: Додјела диплома ученицима претворена у вјерски обред у изведби Ковачевића и хапшеног лица

- Јуче је још једном показана намјера светосавског покрета да црногорске школе претворе у регрутне центре - тврде они

Да предсједник Општине Никшић и његови партијски саборци, овог пута у лику директора Прве средње стручне школе, губе сваки компас у свом фанатичном пропагирању Српске православне цркве потврђује и јучерашња додјела диплома "Луча" у овој школи, поручили су из Савјета младих ДПС-а Никшић.

 - Уз диплому, као пригодан поклон дијељене су иконе од стране предсједника Општине и припадника тзв. удружења "Светосавац" који је узгред, у јеку једне предизборне кампање хапшен због нелегалног посједовања веће количине оружја.  Такав човјек и такав предсједник Општине, недостојни су да се нађу у друштву тих младих, паметних људи који су носиоци највећег признања, које се добија током школовања у нашем образовном систему. Ти млади људи, који су будућност нашег града и наше државе, јуче су били свједоци беспризорне промоције једне цркве и њених експонената, који су прекршили сва људска и морална начела, али и Уставом загарантована права на слободу вјероисповијести - наводе из Савјета младих.

Како истичу, међу тим младим људима било је можда и оних који не припадају православној вјери, оних који још увијек немају формиран став о вјерским питањима, нити изграђена вјерска осјећања. 

 - Јуче је још једном показана намјера светосавског покрета да црногорске школе претворе у регрутне центре. Ми млади желимо да живимо у грађанском друштву гдје нас вјерски предзнаци неће дијелити, гдје се баштине мултиетничке и мултиконфесионалне вриједности. Не желимо да нас предсједник Општине и управе школа дијеле по вјери и нацији, нити да нам дијеле вјерске декларације, већ желимо друштво знања, слободе и једнакости. Зато и цјелокупној црногорској јавности указујемо на чињеницу да је додјелом диплома и награда у школама од стране ове образовне институције понижени младост и знање - наводе они.

Позивају надлежне, прије свега Министарство просвјете да реагује и смијени недостојног директора Миломира Шумића, у чијој школи је свечарски чин, посвећен најбољим ученицима претворен у вјерски обред, који предводе предсједник Општине и хапшено лице.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 03:52