Milojko Spajic sa učesnicima konferencije / - SASA MATIC
22/01/2024 u 12:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Spajić u Skoplju: Šest milijardi iz Plana rasta, šansa koju region mora iskoristiti

Kao novoformiranoj Vladi naš prioritet je jasan, da ekonomska integracija postane realnost, da kvalitet života bude bolji, a članstvo u Evropskoj uniji izvjesno

Za Crnu Goru članstvo nije formalna kategorija, već potreba duboke ekonomske integracije koja će našim građanima omogućiti životni standard po mjeri razvijenih zemalja Evrope, kazao je predsjednik vlade Milojko Spajić u Skoplju.

Spajić, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević i ministar finansija Novica Vuković učestvovali su na konferenciji „Plan rasta Zapadnog Balkana i brža integracija u EU”, koja je danas održana u Skoplju, a čiji je domaćin makedonski premijer Dmitar Kovačevski.

Lideri zemalja regiona i predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država razgovarali su o Planu rasta za Zapadni Balkan, koji uključuje šest milijardi eura bespovratne pomoći i kredita za ubrzanje socioekonomskog približavanja Evropskoj uniji. Odnosno, dvije milijarde u grantovima i četiri milijarde u povoljnim kreditima koje garantuje EU.

Premijer Spajić istakao da je riječ o veoma važnom sastanku na kojem su zemlje regiona definisale dalji pravac djelovanja u procesu evropske integracije. On je ocijenio da je integracija u unutrašnje tržište važna prilika koju zemlje Zapadnog Balkana moraju iskoristiti.

- Za Crnu Goru članstvo nije formalna kategorija, već potreba duboke ekonomske integracije koja će našim građanima omogućiti životni standard po mjeri razvijenih zemalja Evrope. U tom smislu, kao novoformiranoj Vladi naš prioritet je jasan, da ekonomska integracija postane realnost, da kvalitet života bude bolji, a članstvo u Evropskoj uniji izvjesno.  Mi u Crnoj Gori vjerujemo da naša snaga dolazi iz našeg jedinstva. Sigurni smo da isti princip može da se primjeni i na region. Stvaranjem fukcionalnog i povezanog regionalnog tržišta otvaramo sijaset mogućnosti za trgovinu, investicije i ekonomski razvoj - poručio je premijer - poručio je on.

U Skoplju počeo sastanak lidera ZB o Planu rasta, Spajić: Sjajna prilika za sve nas

On je kazao da je Plan rasta instrument koji će pomoći ostvarenje tih ciljeva, te poručio da je Crna Gora u potpunosti posvećena implementaciji Plana koji se odnose na održivi razvoj, inovaciju i inkluzivne ekonomske politike. To, kako je istakao, podrazumijeva jačanje pravnog okvira, ulaganje u infrastrukturu i podsticanje kulture preduzetništva.

On je podsjetio da je Vlada Crna Gora krajem prošle godine pripremila Reformsku agendu na kojoj će dodatno raditi sa Evropskom komisijom.

- Uz vrlo kratke rokove, ali sa punom posvećenošću naše administracije vjerujem da smo stvorili solidne osnove za reformske mjere na temelju kojih ćemo dalje unaprjeđivati politike i definisati finalnu verziju dokumenta - saopštio je on.

Spajić je istakao da je su identifikovane prioritetne oblasti poput: Poslovnog okruženja i razvoja privatnog sektora; Digitalne i zelene energetske tranzicije; Razvoja ljudskih resursa i Jačanja vladavine prava.

- Oslonjeni na stubove Plana rasta - zajedničko tržište, integraciju u jedinstveno evropsko tržište, održivi razvoj i inovacije siguran sam da kroz saradnju, odlučnost i posvećenost održivom razvoju možemo izgraditi svjetliju budućnost za naš region - poručio je premijer.

Pored Predsjednika Vlade Milojka Spajića događaju su prisustvovali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama, premijer Kosova Albin Kurti, dok se putem videoporuke obratila predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

Sastanku je prisustvovao i generalni direktor Direktorata Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Koopman i pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Euroaziju James O`Brien.

Na sastanku je usvojena i zajendička deklaracija. Tekst se može preuzeti u prilogu.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:03