/ - Колаж, Портал Дан
14/02/2022 u 11:51 h
Ivona Drobnjak, Blaženka GolubovićIvona Drobnjak, Blaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Станић поднио кривичну пријаву против Кривокапића

У пријави се наводи да је премијер без присуства министра предлагача и без консултација са Комисијом за политички систем, унутрашњу и вањску политику, донио Предлог Одлуке о измјени одлуке о критеријумима за утврђивање основа за стицање црногорског држављанства пријемом

Посланик Социјалдемодратске партије (СДП) Мирко Станић поднио је Основном државном тужилаштву у Подгорици кривичну пријаву против премијера Владе Црне Горе Здравка Кривокапића.

Како се наводи у пријави, Кривокапић је 4.2.2022. на телефонској сједници Владе, свјестан свог дјела чије је извршење хтио, знајући да је исто забрањено, противправним искоришћавањем службеног положаја, прекорачењем граница својих овлашћења и без законског утемељења, супротно члану 27 Закона о државној управи, без консултација са овлашћеним предлагачем материјала - Министарством унутрашњих послова и министром Сергејем Секуловићем, без присуства министра предлагача и без консултација са Комисијом за политички систем, унутрашњу и вањску политику, донио Предлог Одлуке о измјени одлуке о критеријумима за утврђивање основа за стицање црногорског држављанства пријемом.

- Наиме, члан 21 став 2 Пословника Владе Црне Горе дефинише да уколико је министар из министарства које је овлашћени предлагач одсутан, разматрање материјала се одлаже. Како је раније спорна одлука већ била на дневном реду, онда кад је предложило Министарство унутрашњих послова које је од ње због побуне јавности одустало, овлашћени предлагач је материјал спорне садржине повукао из процедуре - наводи се у пријави.

Између осталог, наводи се да је Кривокапић, упркос свему томе, у вршењу функције предсједника Владе самоиницијативно предложио поновно доношење спорне одлуке која је већином гласова усвојена, иако није предложена од стране овлашћеног предлагача нити је усклађена са црногорским законодавством.

- Због свега наведеног, сматрам да су се у радњама предсједника Владе Здравка Кривокапића стекли елементи бића кривичног дјела злоупотреба службеног положаја из члана 416 Кривичног Законика Црне Горе - наводи Станић у пријави.

Посланик СДП-а је предложио да се у оквиру поступка саслуша окривљени, да се прибаве списи предмета из Владе Црне Горе и да се погледа прес клип.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 16:25