Skupština Crne Gore / - SCREENSHOT YOUTUBE
14/06/2023 u 09:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U novom sazivu Skupštine Crne Gore 20 partija

Demokratska partija socijalista imaće u parlamentu 17 poslanika. Oni su nastupili u koaliciji sa SD-om (tri poslanika), Demokratskom unijom Albanaca (jedan poslanik) i Liberalnom partijom (njen predstavnik zasad nije dio kluba poslanika)

U novom sazivu crnogorskog parlamenta, kako sada stvari stoje, biće poslanika iz 20 partija koje su nastupile na vanrednim parlamentarnim izborima 11. juna. Neke partije su nastupile samostalno, druge kao dio predizbornih koalicija, prenosi portal RTCG.

Lista  Pokreta Evropa sad (PES), prema preliminarnim rezultatima Državne izborne komisije (DIK) uzela je 24 poslanička mjesta. PES-u će pripasti 18 mjesta u Skupštini, a potom i Ujedinjenoj Crnoj Gori, CIVIS-u, Alternativi, Novskoj listi i Stranki pravde i pomirenja (SPP) po jedan, a imaju i jednog nezavisnog poslanika.

Demokratska partija socijalista  imaće u parlamentu 17 poslanika. Oni su nastupili u koaliciji sa SD-om (tri poslanika), Demokratskom unijom Albanaca (jedan poslanik) i Liberalnom partijom (njen predstavnik zasad nije dio kluba poslanika). 

Koalicija "Za budućnost Crne Gore" koja je na izborima osvojila 13 mandata u Skupštini će imati devet poslanika iz redova Nove srpske demokratije, i četiri iz Demokratske narodne partije.

Koaliciju "Hrabro se broji" Aleksa i Dritan u paralamentu će predstavljati sedam poslanika Demokratske Crne Gore i četiri iz GP URA.

Bošnjačka stranka u novom sazivu parlamenta imaće šest poslanika.

Albanski forum koji čine Albanska alternativa (AA), Demokratski savez Albanaca i Nacionalna unija Albanaca imaju dva poslanika mada su ta dva poslanika iz AA i DSA. Socijalistička narodna partija i Demos imaju  dva poslanika, mada su oba iz reda SNP.

Albanska alijansa  ima jednog poslanika, kao  Hrvatska građanska inicijativa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 16:40