Milojko Spajić / - FOTO: Слободен печат/Слободан Ѓуриќ
22/01/2024 u 11:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Skoplju počeo sastanak lidera ZB o Planu rasta, Spajić: Sjajna prilika za sve nas

Uzbuđeni smo i nadamo se da ćemo početi sa njim što prije, čak ove godine. To je važan signal ne samo za Zapadni Balkan, već i za biznismene koji žele da investraju na Balkanu, kazao je Spajić

U Skoplju je počeo susret “Zapadni Balkan i EU” na kojem lideri zemalja regiona i predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država razgovaraju o Planu rasta za Zapadni Balkan, koji uključuje šest milijardi eura bespovratne pomoći i kredita za ubrzanje socioekonomskog približavanja Evropskoj uniji.

Susret, čiji je domaćin makedonski premijer Dmitar Kovačevski, počeo je panel diskusijom, a događaju prisustvuju premijer Crne Gore Milojko Spajić, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama, premijer Kosova Aljbin Kurti, dok će se putem videoporuke obratiti predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

Spajić je kazao da je srećan što Crna Gora ima priliku da bude dio ovog sastanka.

- Plan rasta je sjajna prilika za sve nas. Uzbuđeni smo i nadamo se da ćemo početi sa njim što prije, čak ove godine. To je važan signal ne samo za Zapadni Balkan, već i za biznismene koji žele da investraju na balkanu - kazao je Spajić, prenose mediji.

Kovačevski je u ponedjeljak prije početka samita izjavio da će lideri usvojiti zajedničku deklaraciju i da će tema skupa biti Plan rasta za Zapadni Balkan.

- Plan rasta bi trebalo da donese i reforme i finansijske instrumente u visini od šest milijardi eura za zemlje Zapadnog Balkana – dvije milijarde u grantovima, četiri milijarde u povoljnim kreditima koje garantuje EU - rekao je Kovačevski, dodajući da će razgovarati i o zajedničkim aktivnostima u oblasti trgovine, ekonomije.

Kako se navodi u platformi Vlade Crne Gore, ova konferencija predstavlja priliku za lidere država zapadnog Balkana da razmijene mišljenja sa drugim učesnicima, jer će se, osim o Planu rasta, razgovarati i o budućnosti zajedničkog regionalnog tržišta, integraciji i jedinstvenom evropskom tržištu, odnosno o načinima sinergije koja bi predstavljala podsticaj za ubrzanje integracionog puta svake zemlja regiona pojedinačno, tj. o pripremi za punopravno članstvo u EU.

Spajić na konferenciji “Plan rasta Zapadnog Balkana i brža integracija u EU”

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:58