са састанка / - фото: Кабинет предсједника
24/05/2022 u 17:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Ђукановић са амбасадором Кине: Ни политички турбулентан период није пољуљао традиционално пријатељство

Амбасадор Лиу Јин је посебно истакао допринос двојице предсједника побољшању повјерења између двије државе и њиховом здравом и стабилном развоју

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић примио је у опроштајну посјету амбасадора НР Кине Лиу Јина. Амабасадор Кине је истакао да “ни политички турбулентан период није пољуљао традиционално пријатељство и разуђену сарадњу”.

Ђукановић је захвалио амбасадору на доприносу очувању и унапређењу међудржавних односа током веома ванредног и компликованог периода за Црну Гору и свијет. Уз оцјену да Црна Гора веома држи до принципа међудржавне сарадње, посебно са пријатељима, са поносом је указао на континуитет односа двије државе још од времена Југославије.

- На основама постојаног партнерства, наставићемо да градимо даље односе - казао је предсједник државе.

Он је исказујући захвалност амбасадору за лични допринос сарадњи, подсјетио на прошлогодишње обиљежавање 15-о годишњице дипломатских односа политичким дијалогом на највишем нивоу кроз разговор два предсједника.

- На тој линији, подсјетио је на сарадњу у оквиру иницијатива „Појас и пут“ и механизма сарадње Кине са земљама ЦЕИ, развијене односе у образовању, култури и науци, уз захвалност за подршку и стипендирање једног броја наших студената. Посебно је захвалио за свеобухватну помоћ у најкритичнијим фазама пандемије, и развојну помоћ кроз реализацију пројеката у општинама, прије свега реконструкцији моста на Тари, али и последњу значајну инвестицију у општини Тузи - саопштено је из кабинета Ђукановића.

Заједнички је исказано задовољство стварањем услова за завршетак најзначајнијег инфраструктурног пројекта у Црној Гори прве дионице ауто-пута, уз наду да упркос извјесним кашњењима можемо говорити о његовој успјешности. Уз сарадњу у области жељезничког саобраћаја и енергетике, обострано је, како се наводи, оцијењено да постоји значајан потенцијал за проширење сарадње на темељима традиционалног пријатељства и разумијевања.

Амбасадор Лиу Јин је посебно истакао допринос двојице предсједника побољшању повјерења између двије државе и њиховом здравом и стабилном развоју.

Он је истакао да ни политички турбулентан период није пољуљао традиционално пријатељство и разуђену сарадњу, што се потврдило у вријеме пандемије, али и у многим друштвеним сферама уз препознате перспективе у области економије, енергетике, туризма и другим. Нама треба да пријатељство и политичко повјерење преточимо у конкретне резултате, поручио је амбасадор, нагласивши да је Црна Гора, иако мала земља, једна од водећих у сарадњи механизма Кине и ЦЕИ.

Уз захвалност за пријатељске ријечи и оптимистичан поглед на потенцијале будуће сарадње, Предсједник је казао да посвећеност европским интеграцијама и позиција одговорног промотера европских вриједности у региону, не доводи у питање очување најбољих веза са традиционалним пријатељима и спремност на сарадњу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 06:40