danijel zivkovic / - DANIJEL ZIVKOVIC
16/11/2023 u 16:19 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Živković: Spajić prihvatio zahtjeve opozicije za popis, DPS ne učestvuje dok se uslovi ne ispune

Potvrdio se stav da Crna Gora nije bila spremna za popis, naveo je Živković

V.d. predsjednika Demokratske partije socijalista Crne Gore Danijel Živković kazao je da je premijer Milojko Spajić prihvatio sve zahtjeve opozicije za sprovođenje popisa stanovništva. Cilj je, kako je istakao, kroz kontrolne mehanizme dobiti tačne podatke. Živković je kazao da je DPS-u prihvatljiv Sporazum o uslovima za održavanje popisa stanovništva koji je predložio Spajić.

Popis stanovništva u Crnoj Gori biće sproveden od 30. novembra do 15. decembra. To je predviđeno predlogom Zakona o izmjenama i dopunama zakona o popisu koji je danas predat u skupštinsku proceduru.

- DPS neće učestvovati u popisu stanovništva dok se ne ispune svi uslovi i zahtjevi iz sporazuma. Vlada Abazovića je imala za cilj namjeru da isporuči rezultate popisa tako što bi imali novo nacionalno prebrojavanje. Potvrdila se i teza da je neophodno odložiti popis zbog neispunjenosti uslova i osnovnih kontrolnih mehanizama koje je opozicija imala 2011. godine. Popis je nemoguće spovesti bez ispunjenja uslova, nije jednostavno bilo za mjesec obezbijediti dovoljan broj popisivača, a kamoli za sedmicu animirati instruktore i dodatne popisivače- poručio je on.

Kako je naveo to pokazuje i volja Spajića da se odloži popis i otvori dijalog. Kazao je da su imali nekoliko razgovora sa premijerom i njegovim timom i predstavnicima Monstata.

- Kontrola  podrazumijeva da se u popisne komisije dodaju dva predstavnika iz opozicije uz jednog iz vijeća nacionalnih zajednica. Mislimo da nije realno za ovih 15 dana obezbijediti sporvođenje uslova, i sve dok se ne ispune, mi nećemo biti učesnici takvog procesa. Nije nam ni razumljivo da neko hitri da pripremi taj proces tako brzo, osim političkih kalkulacija- naveo je Živković.

Bitno je, ističe, da imamo povjerenje u proces, a bez kontrole tvrdi da se ne mogu se dobiti tačni i relevantni podaci.

- Važno nam je da se ispune svi uslovi. Ako se ne ispune uslovi, nećemo učestvovati u popisu. Potvrdio se stav da Crna Gora nije bila spremna za popis. Izmjene zakona će se odnositi na softversko rješenje koje se odnosi na provjeru podataka, građani će moći da provjere kako su podaci unešeni u sisteme- istakao je Živković.

Istakao je da je premijer ispunio svaki zahtjev koji su tražili. Kazao je da bez dovoljnog broja popisivača, popis neće biti moguće sprovesti.

- Cilj je kroz kontrolne mehanizme dobiti tačne podatke- naglasio je on.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 19:37