/ - PRINTSCREEN/CDT
11/06/2023 u 17:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujačić: Birački odbori neobučeni, nezainteresovani ili neodgovorni

Vujačić je govoreći upravo o svom iskustvu prilikom današnjeg glasanja kazala da biračko mjesto nije bilo uređeno na način koji bi obezbjeđivao nesmetano pravo glasa osobama sa invaliditetom, konkretno korisnicima kolica i osobama niskog rasta

U odnosu na to kakve stavove političari iznose o osobama sa invaliditetom (OSI), bolje bi bilo da nas ne pominju, poručila je Marina Vujačić iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore gostujući u CDT-ovom izbornom podkastu.

Ona je kazala da, iako ima pozitivnih primjera, većinom političari kada budu vlast ili opozicija ne bave s osobama sa invaliditetom na način koji bi značio garanciju ostvarivanja njihovih prava.

Vujačić je navela da su birački odbori neobučeni, nezainteresovani ili neodgovorni da sam proces glasanja učine dostojanstvenim za osobe sa invaliditetom i u sladu sa zakonom.

Vujačić je govoreći upravo o svom iskustvu prilikom današnjeg glasanja kazala da biračko mjesto nije bilo uređeno na način koji bi obezbjeđivao nesmetano pravo glasa osobama sa invaliditetom, konkretno korisnicima kolica i osobama niskog rasta.

- Već se birački odbor u trenutku kada sam se pojavila počeo organizovati šta da uradi da birački proces za mene učini pristupačnijim, kazala je Vujačić.

Navela je da su kabine za glasanje bile nepristupačne, te da je to bio i slučaj sa glasačkom kutijom koja je bila postavljena na stolu za kojim sjede članovi biračkog odbora.

- Kada sam opomenula kako to treba biti učinjeno, uslijedilo je to da se glasačka kutija naginje da bih ja samostalno ubacila listić, jer ne dozvoljavam naravno da to u moje ime rade članovi biračkog odbora, pojasnila je Vujačić.

Dodala je da njen primjer nije usamljen, već da su im posmatrači ukazali na ovaj, ali i na druge probleme sa kojima se suočavaju OSI prilikom ostvarivanja biračkog prava i koji se ponavljaju već godinama.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa tajnošću glasanja Vujačić je kazala da OSI imaju pravo da glasaju uz pomoć asistenta, ukoliko to žele i ukoliko ga sami izaberu, imaju pravo da glasaju samostalno i uz pomoć šablona i putem pisma.

Međutim, kako je dodala i tu se javljaju propusti.

- Danas se u Bijelom Polju desilo da birački odbor ne dozvoljava glasanje uz pomoć asistenta, već su insistirali da birač glasa uz pomoć šablona. Birački odbor ne samo što je insistirao da glasa uz pomoć šablona, već i da slabovida osoba sama ubaci listić, iako je trebalo da to urade oni. Birački odbori moraju biti obučeni šta su prava svih birača pa i osoba sa invaliditetom kako se ovakve situacije ne bi ponavljale u praksi, dodala je Vujačić.

Kazala je da još nijesmo ni počeli govoriti o osobama sa invaliditetom koje se aktivno bave politikom, nego o njima govorimo samo kao o biračima.

- To samo po sebi pokazuje koliko je Crna Gora demokratski razvijena ili nije i koliko su izbori praznik demokratije za ili osobe sa invaliditetom ili nisu, kazala je ona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:16